Berlinben antiszemita rigmusokat skandáltak a palesztinpárti egyetemisták

Az amerikai egyetemeken az elmúlt hetekben tapasztalt palesztinpárti tüntetések és egyetemfoglalások átterjedtek Németország felsőoktatási intézményeire is. Az elmúlt hét folyamán több nagy egyetemen, többek között Berlinben, Lipcsében és Brémában is voltak palesztinbarát csoportok által szervezett tiltakozó akciók, amelyek közül néhány esetében az egyetemi campuson lévő termeket vagy tereket is megpróbálták elfoglalni – közölte oldalán a Magyar-Német Intézet a “Berlini Gyors” rovatban.

Kedden a berlini Freie Universität Berlinen nagyjából 150 aktivista próbálta meg elfoglalni az egyetem egyik udvarát, ahol sátrakat akartak felállítani, mindeközben antiszemita rigmusokat skandáltak, míg Lipcsében az egyetem főépületében barikádozták el magukat a palesztinpárti tüntetők.

Berlinben a rendőrség jelentése szerint 79 embert vettek ideiglenesen őrizetbe, közülük 49 nőt és 30 férfit, és 80 büntetőeljárás, valamint 79 szabálysértési eljárás indult. A berlini eset után több mint 200 oktató állt ki az aktivisták mellett. „Függetlenül attól, hogy egyetértünk-e a tiltakozó tábor konkrét követeléseivel, kiállunk diákjaink mellett, és megvédjük a békés tiltakozáshoz való jogukat, amely az egyetemi területek elfoglalását is magában foglalja” – áll a nyilatkozatban, ami egyúttal felszólítja a „(…) berlini egyetemek vezetőségét, hogy tartózkodjon a saját diákjaival szembeni rendőri fellépéstől és a további büntetőjogi felelősségre vonástól”.

Bettina Stark-Watzinger (FDP) szövetségi oktatási miniszter elborzadva reagált az oktatók által közölt levélre.

A berlini egyetemek oktatóinak nyilatkozata megdöbbentő számomra. Ahelyett, hogy egyértelműen állást foglalnának az Izrael és a zsidók elleni gyűlölet ellen, az egyetemi megszállókat áldozattá teszik és az erőszakot bagatellizálják

– fogalmazott a miniszter hozzátéve: „Az, hogy ennek a támogatói tanárok, az egy új minőség. Nekik különösen az alaptörvény talaján kell állniuk.”

Hasonló állásponton van Berlin tartományi miniszterelnöke, Kai Wegner (CDU) is, aki elmondta, hogy a röpirat szerzőivel és tartalmával egyáltalán nem szimpatizál, valamint, hogy a berlini egyetemek a tudás, a kritikus vita és a nyílt eszmecsere helyszínei, és azok is maradnak.

Az antiszemitizmus és az Izrael-gyűlölet azonban nem véleménynyilvánítás, hanem bűncselekmény

– mondta Wegner.

Címlapkép forrása: freepik

Iratkozzon fel hírlevelünkre