Bogányi Gergely új egyházzenei kompozíciója az Ars Sacra Fesztiválon debütált

„Az Ars Sacra Fesztivál elérte nagykorúságát!” – így fogalmaztak a szervezők a XVIII. Ars Sacra fesztivállal kapcsolatban.

A tavalyi kimagaslónak mondható látogatottság és a sikeres lebonyolítás után idén szeptember 14-22. között rendezték meg az eseménysorozatot, amely a Magyar Nemzeti Múzeumban tartott ünnepi megnyitójával startolt el. Beszédet mondott Zsigmond Gábor, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója, Nagy Zsuzsanna, a köztársasági elnök felesége, a fesztivál világi fővédnöke, valamint Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek, a fesztivál egyházi fővédnöke.

Az esemény idei mottója – „A békéért imádkozunk” – a világban körülöttünk zajló események, konfliktusos helyzetek békés úton történő megoldását szorgalmazta.

Már a megnyitón is a művészeten volt a hangsúly, hiszen a Korossy Kvartett vonósnégyes zenészei (Korossy-Khayll Csongor – hegedű, Osztrosits Éva – hegedű, Kurgyis András – brácsa, Devich Gergely – cselló) is közreműködtek Váncsa Gábor színésszel kiegészülve.

Bogányi Gergely zenész családtagjaival, Clara Dent-Bogányi oboaművésszel és Bogányi Bence fagottművésszel együtt adta elő új egyházzenei kompozícióját – ősbemutatóként! – a Gazdagréti Szent Angyalok-templomban.

Klukon Edit és Ránki Dezső kétzongorás műsorukkal örvendeztették meg a jelenlévőket a Budapest Music Centerben. A Szent Efrém Férfikar az Erzsébet és Piroska című új misztériumjáték bemutatójával emelte a rendezvénysorozat fényét.

A számos teltházas külföldi koncerttel büszkélkedő Jazzation (tagjai: Várallyay Katus, Bolyki Sára, Kanizsa Gina, Bolyki Barnabás és Homor Máté) a MOMkult színháztermébe hozta el repertoárja legjavát. Az öt énekes egyébként a zenei harmóniák megéneklésén túl a lelki harmónia megélésére is hangsúlyt fektet, megcsillantva a szakralitást a jazzben és világzenében egyaránt.

A látogatók idén is találkozhattak Berecz András mesemondóval és Virágh András Gábor zeneszerzővel, a Szent István Bazilika orgonaművészével is.

A zárókoncertet a különleges egyházzenéjéről elhíresült Gemma Énekegyüttes szolgáltatta a Mátyás templomban. Az énekegyüttes reneszánsz, romantikus és kortárs motetták hangján és lelkületével hívott mindenkit közös istendicséretre.

A zenei programokon túl könyvbemutatók, irodalmi estek, szakrális séták, festménykiállítás várta még az érdeklődőket.

'Fel a tetejéhez' gomb