Kendrick Lamar istenkereső dallal jelentkezett

Kendrick Lamar népszerű amerikai rapper napokban megjelentetett „Watch the party die” című dalával felkavarta az állóvizet. A sokakat gondolkodásra késztető alkotás néhány nap alatt óriási népszerűségre tett szert a világhálón. A témaválasztás ezúttal sokakat meglepett, hiszen a dalszövegből úgy tűnik, hogy Lamar megérezhetett valami lényegében gonoszt az aktuális korszellemben, amely arra sarkallta, hogy az égre szegezze a tekintetét, és Isten jelenlétét keresse.

Kendrick Lamar a kaliforniai Comptonban nőtt fel, K.Dot néven kezdett el zenéket készíteni tinédzserként, majd nem sokkal később Dr. Dre rapper, zenei producer vette szárnyai alá az akkor már ígéretes tehetséget.

Kendrick Lamar az ösztönös és magával ragadó rap előadásaival, illetve az összetett és szinte már költői magaslatokba emelkedő szövegírói kvalitásával vált a figyelem középpontjává a 2010-es évek első felében. Nemzedékének egyik, ha nem legmeghatározóbb hip-hop előadója, sőt sokan minden idők egyik legnagyobb rappereként tartják számon.

Elismerései közül 17 (!) Grammy-díja mellett talán a Pulitzer-díja tekinthető a legjelentősebbnek: ő az első zenész, aki nem a klasszikus vagy a jazz műfajában alkotva kapta meg ezt a kitüntetést.

A hip-hop egyik örökös ikonjának számító Jay-Z nyilatkozta Kendrick Lamarról idén:

Mélységes szeretete a hip-hop és annak kultúrája iránt igazolja művészi látásmódját. Páratlan képességgel rendelkezik a kultúra globális meghatározására és befolyásolására. Kendrick munkája túlmutat a zenén, és hatása még évekig érezhető lesz.”

Lamar dalszövegeiben szinte kivétel nélkül megjelenik a műveltsége, intellektusa, a világról és az emberekről való nyughatatlan kritikus gondolkodása, valamint ezzel párhuzamosan az utca emberének hangja, megélései. Gyakran tesz fel kérdéseket a dalaiban, amelyeket maga próbál megválaszolni, ezek egyfajta dialógusok, párbeszédek.

Lamar legújabb, „Watch the party die” című dalában a társadalmi problémáktól hemzsegő versszakok után a refrénben olyan sorokat olvashatunk, mint:

„Istenem, adj nekem életet, kedves Istenem, kérlek, adj békét.
Istenem, áldd meg ezeket a szavakat, Istenem, áldd meg a gondolataim.
Kedves Istenem, kérlek, bocsáss meg, tudod mennyire próbálkozom.”

Ez tulajdonképpen egy isteni fohász, amelyet azzal a sorral zár, ami a dal címe is:

„Azt hiszem, itt az ideje, hogy megnézzük, ahogy meghal a buli.”

A szöveg egészének kontextusában ez úgy értelmezhető, hogy már nem lehetséges annak folytatása, ami a világban zajlik; drogkereskedelem, anyagi kizsákmányolás, erőszak, rasszizmus, a média manipulációja, társadalmi megosztottság. Itt az ideje megnézni, ahogy mindez magától leég, és majd a romokból lehet valami újat építeni.

Keresztény szemmel nézve, mi, hívők Jézus visszatérésében látjuk ezen problémák feloldását, és Kendrick maga is tesz még egy egyértelmű lépést efelé, ugyanis a dal második felében nevén nevezve megszólítja jelen korunk egyik leghíresebb aktív keresztény rapperét, Lecrae-t.

„Néha azon tűnődöm, mit tenne most Lecrae.”

A szintén többszörös Grammy-díjas rapper, Lecrae köztudottan és nyíltan vállalja keresztény hitét, és ezt a dalaiban is köntörfalazás nélkül hangoztatja.

A keresztény rapper súlyos gondokkal, többek között drogfüggőségekkel terhelt múltja után tért meg Jézushoz egy, még a nagymamájától kapott Biblia olvasása által. Sikerei közül a legnagyobbnak azt tekinti, hogy elfogadta Istent. Az ő életútjáról, megtérésének történetéről korábban ebben a cikkben írtunk.

Lecrae megtisztelőnek érezte, hogy egy olyan előadó, mint Kendrick megszólította őt egy dalában, ezért nem is hezitált sokat a válasszal, mindössze három nappal később egy Kendrickéhez hasonló borítóképpel ellátott posztban osztotta meg a gondolatait a témában.

„Huh, vajon mit tenne Lecrae?
Jó tetteim olyanok, mint valami korabeli vérfolt a koszos szőnyegen,
Mindaz, amit felajánlhatok nektek, az Jézus szeretete.
Tudom, hogy ez sokak számára hülyeség, mintha csak ennyit adnál nekünk?
Igen, a kereszt bolondság a hitetleneknek.
A világ gyengének fog nevezni, és a szentek azt mondják majd, hogy zavarba hozom őket.
Gonosszal teli völgyekben járok, tisztában vagyok vele,
De nem tudom elítélni a világot és elégetni az eretnekeket,
A szeretet türelmes, ezért bízom az isteni narratívában,
És Krisztus nem csak nézi, ahogy a parti meghal, hanem Ő meghalt helyette.”

Kérdéses, hogy folytatódik-e a két előadó közti párbeszéd, mindenesetre üdítő ilyen gondolatokat hallani, olvasni két ilyen releváns és kiemelkedő előadótól, mint Kendrick és Lecrae.

Reméljük lesz folytatás, akár egy közös dal formájában is.

Végezetül: a hivatalos bejelentés alapján Kendrick Lamar lesz a főfellépője a jövő évi Super Bowl – az amerikai futball döntő összecsapása – félideji showműsorának.

'Fel a tetejéhez' gomb