Lecrae – Jelen korunk legnépszerűbb keresztény rappere

Az amerikai rapper Lecrae, teljes nevén Lecrae Devaughn Moore súlyos gondokkal terhelt gyerekkora ellenére mára a világ egészén elismert rapper lett, aki mindemellett továbbra is hitelesen közvetíti az evangélium üzenetét a vele készült interjúiban és a dalszövegeiben egyaránt.

Lecrae mára többszörös Grammy díjas előadó, azonban a siker korántsem jött könnyen. Az apja nélkül felnőtt tinédzserkorú Lecrae hamar drogfüggővé vált, majd nem sokkal később, annak érdekében, hogy pénzhez jusson egyenesen drogdílernek állt. Ezzel párhuzamosan mindig is érdekelte a zene és bár a nagymamája megtiltotta, titokban Tupac-ot és hasonló amerikai rapper-eket nézett a zenecsatornákon.

A keresztény hitet elsősorban a már említett nagymamája próbálta átadni neki. Például drogdílerként is mindig magánál tartotta a tőle kapott Bibliáját, mert úgy tartotta, hogy szerencsét hoz neki. Egyik napon letartóztatták kábítószer birtoklásért, de a rendőrtiszt megtalálta a nála lévő Bibliát, ezért rövidesen utána elengedte azzal a feltétellel, hogy megígéri, hogy innentől kezdve eszerint kezd el élni. Lecrae-t annyira sokkolták az események, hogy így is tett. Minden lehetséges módon szakított a drogokkal és az alkohollal és ahogy ő fogalmaz „kívülálló” lett. Nem találta magát, a szerepét, helyét a világban csak annyit tudott, hogy amitől elfordult, ahhoz soha többé nem akar visszafordulni. Az életcéljának keresésében ezúttal édesanyja jelentette számára a legnagyobb támaszt, aki arra bíztatta, hogy vegye elő a Bibliát és olvassa.  Lecrae így emlékszik vissza a történtekre:

Lapokat téptem ki belőle és a padlóra dobtam. Azt mondtam, hogy nem akarom a Bibliát. Miközben a kezemben tartottam nem tudtam elképzelni, hogy ami ebben a könyvben van az igaz és valóságos lehet

Ezután sajnos újra eltévedt az élet útvesztőjében, elkezdett dohányozni és nők hajkurászásával próbálta meg betölteni a benne keletkezett űrt. Kódolva volt, hogy elérkezik az újabb töréspont az életében, ami olyan szinten letaglózta, hogy arra az elhatározásra jutott, hogyha tényleg van valami ebben a Biblia és kereszténység témában, ami neki segíthet, akkor ad neki egy esélyt. Ezért elment egy gyülekezetbe, ahol megismerkedett egy lánnyal (Darragh Moore, azaz későbbi felesége), akinek hatására Bibliaórákon is részt vett. Saját szavaival élve

Az emberek a Bibliaórán olyan hétköznapi emberek voltak, mint én. Ugyanazokat a könyveket olvasták, és ugyanazokat a zenéket hallgatták, mint én. Csak a jellemük volt kicsit más. Szeretőek voltak, és ez engem nagyon megérintett

Rövidesen ezután miután befejezte a középiskolát eldöntötte, hogy Istennek fog élni. Ehhez az akkor tett ígéretéhez azóta is tartja magát, sőt ezzel párhuzamosan a zenei karriere is szárnyra kapott.

Lecraet az év előadójának jelölték a 43-ik, a 44-ik és a 45-ik GMA Dove Awardson és Legjobb Gospel Előadónak a 2013-as BET Awardson. Munkáival öt Grammy nevezést kapott, ezek közül kettőt meg is nyert. Egy Billboard Music Awards díj, tizennégy Dove Awards jelölés, ezek közül négyet megnyert, négy Stellar Awards jelölés, melyekből kettőt megnyert, valamint egy Soul Train Music Awards és egy BET Hip Hop Awards jelölést érdemelt ki. Több szintén vallásos előadóval is kollaborált azóta, mint például a méltán híres Tory Kelly énekesnő vagy Andy Mineo amerikai rapper.

A zenén túl Lecrae filmszínészként is remekelt, ugyanis szerepelt az A Cross to Bear című tévéfilmben és ő alakította Dr. Malmquistet a Believe Me című vígjátékban. 2019. szeptember 19.-én osztotta meg Instagram-követőivel, hogy egy izraeli utazás során megkeresztelkedett a Jordán-folyóban.

Szeretem a Jordánt, mindazért a jelképrendszerért, amit hordoz. Ez volt az ígéret földjének határa. A biztonság és védelem jelképe. Benne megkeresztelkedni számomra hihetetlen volt.

Mára Lecrae a saját zenei kiadóján keresztül tehetséggondozással és felfedezéssel is foglalkozik, gyakran vesz részt jótékonykodásban, továbbá a számára fontos társadalmi kérdésekben való aktivizmusa is sokak számára inspiráló.
Ahogy azt láthatjuk számtalan siker és eredmény kísérte Lecrae pályáját, mégis a legnagyobb sikerének azt tekinti, amikor elfogadta Istent és a Bibliát.

Iratkozzon fel hírlevelünkre