Ipsits Anita: Mindenkit megillet az örömteli, egészséges élet

Nemrég született egy különleges mesekönyv ételérzékeny gyermekek számára. A Szafi Sütimesék – Édesvárosi kalandok óriási segítséget jelent azoknak a kisgyerekes családoknak, ahol nem mindegy, mi kerül az asztalra, hiszen megmutatja, hogy ételintoleranciával is lehet teljes értékű életet élni. A könyv megálmodója a Szafi Productst Kft. ügyvezető igazgatójaként maga is elkötelezett híve az egészséges éltmódnak és az ételintoleranciával élők segítésének. Vallja, hogy mindenkit megillet, hogy finom, egyszersmind biztonságos ételek kerüljenek az asztalára – nem véletlen, hogy idén elnyerte az “Az Év Legfittebb Üzletasszonya” és “Az Év Gluténmentes Termékgyártója” díjat is. Ipsits Anitával beszélgettünk.

Mi adta az ötletet, hogy mesekönyvet írjanak ételérzékeny gyermekek számára?

Az ötlet, hogy mesekönyvet írjunk ételérzékeny gyermekek számára, több helyről is érkezett. A családomban és a baráti körömben is egyre több a kisgyermek, aki valamilyen ételérzékenységgel küzd. Láttam, hogy ők gyakran rosszul élik meg ezt a helyzetet, mivel az óvodában vagy bölcsődében sokszor kirekesztve érzik magukat. Például egy születésnapi ünnepség alkalmával nem ehetnek a tortából, ami miatt szomorúak, és nem tudnak önfeledten a társaikkal ünnepelni.

A mesekönyvünk célja, hogy már egészen kiskorban segítsünk a gyermekeket a tudatosságra való nevelésben, és megmutassuk, hogy a speciális diéta nem jár lemondással. Azt szeretnénk elérni, hogy az érintett gyerekek és szüleik is pozitívan álljanak a helyzetükhöz, és megtalálják benne a lehetőségeket, nem pedig a korlátokat.

A könyvet, amely a “Szafi Sütimesék – Édesvárosi kalandok” címet viseli, több óvodába és bölcsődébe is elküldtük, ahol ételérzékenységgel küzdő gyermekek vannak. Célunk, hogy ezzel is támogassuk az intézményeket abban, hogy érzékenyebben és tudatosabban kezeljék ezt a témát, és segítsenek a gyerekeknek jobban beilleszkedni a közösségbe.

Hogyan képzeljék el a Szafi sütimeséket azok, akik még nem olvasták? Mesekönyv, vagy receptek és konyhai praktikák gyűjteménye?

A “Szafi sütimesék” egy különleges mesekönyv, amely hat összekapcsolódó, de önállóan is érthető történetet tartalmaz. A mesék világában Szafis péksütik kelnek életre csodálatos illusztrációkkal kísérve, és izgalmas kalandokba keverednek. A történetek során találkozhatunk különleges lányos és fiús karakterekkel is, így minden olvasó könnyen megtalálja a kedvencét.

Ami igazán különlegessé teszi ezt a mesekönyvet, hogy a gluténmentes diéta alapanyagaival is megismerkedhetünk, például megtudhatjuk, hogy a búzát milyen nagyszerűen helyettesítheti a köles.

A könyv tehát nemcsak szórakoztató, de oktató jellegű is, különösen azok számára, akik érdeklődnek az egészséges, gluténmentes táplálkozás iránt.

A 90-es években ételérzékenynek lenni azt jelentette, hogy egy gyerek például laktózérzékenység miatt nem tudott elmenni a vágyott táborba. Mára azért javult a helyzet, de még mindig számos nehézséggel küzdenek azok a családok és gyermekek, akiknek ilyen problémájuk van. Hol tartunk most? Milyen a magyarországi helyzet, és mennyiben változott a társadalom hozzáállása a kérdéshez?

Manapság egyre több tábor fogadja az ételérzékeny gyermekeket, akár a tábor által biztosított speciális ételekkel, akár azáltal, hogy a gyermek magával hozhatja a biztonságos táplálékát. Ez hatalmas előrelépés, hiszen így ezek a gyermekek is részt vehetnek az olyan élményekben, amelyek korábban elérhetetlenek voltak számukra.

Az én, sőt a teljes cégcsoportom filozófiája az edukációra épül, amely a termékgyártás mellett elengedhetetlen.

Nagyon fontosnak tartom, hogy minél több fórumon lehessen erről beszélni, és az emberek ne tekintsék divatdiétának az ételérzékenységeket. Súlyos egészségügyi következményei lehetnek egy diétahibának, legyen szó gluténról vagy tejről. Továbbra is sok a tévhit és a félreértés ebben a témában, ezért a tudatosítás és az edukáció folyamatosan napirenden kell, hogy legyen.

Örömmel látom, hogy egyre nyitottabbak az emberek, viszont még mindig sokan képviselik azt az álláspontot, hogy „régen miért nem volt ennyi beteg” és ezt csak valami úri hóbortnak tartják. Őket kell meggyőzni, hogy változtassanak nézőpontot, mert az ételérzékenység ennél sokkal komolyabb probléma.

Sok szülő és gyermek életminősége javítható, ha megfelelő információkhoz és támogatáshoz jutnak.

A magyarországi helyzet tehát javuló tendenciát mutat, de még van mit tenni. A társadalmi hozzáállás lassan, de biztosan változik. Az ételérzékeny családok és gyermekek számára a lehetőségek bővülnek, de a teljes elfogadás és a mindennapos tudatosság elérése érdekében folytatni kell az edukációs és támogató munkát. Az a célunk, hogy mindennemű diétás korlátozás ellenére teljes életet élhessenek, és gyerekek ne maradjanak ki semmiből, pusztán azért, mert érzékenyek valamely ételösszetevőre.

Olybá tűnik, több az ételérzékeny gyerek napjainkban, mint régen. Mi lehet ennek az oka? 

Az elmúlt évtizedekben valóban azt tapasztalhatjuk, hogy növekvő tendenciát mutat az ételérzékeny gyermekek száma. Számos kutatás és tanulmány foglalkozott már ezzel a kérdéssel, és több tényező is hozzájárulhat ehhez a jelenséghez.

Az egyik feltételezett ok, amit én is megemlítenék, a modern életmód és táplálkozási szokások megváltozása.

Az élelmiszeriparban óriási mértékben nőtt a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása, amelyekben gyakran találhatók allergének, tartósítószerek és adalékanyagok. Ezek az összetevők hozzájárulhatnak az ételérzékenységek kialakulásához.

Másrészt, a környezetszennyezés és a különböző toxikus anyagok jelenléte az életünkben szintén negatívan befolyásolhatja a gyermekek immunrendszerét, hozzájárulva ezzel az ételérzékenységek előfordulásához.

Összességében tehát több tényező is hozzájárulhat az ételérzékeny gyermekek számának növekedéséhez, mint a modern életmód, a higiéniai tényezők változása, és a környezeti tényezők.

Mi okozza a legnagyobb gondot az érzékenységgel élőknek?

Az egyik fő probléma a megfelelő élelmiszerek beszerzése és a biztonságos étkezés biztosítása. Sok élelmiszer tartalmaz nyomokban allergéneket, ami komoly kockázatot jelenthet az ételérzékenységgel élők számára.

Ezenkívül a társadalmi helyzeteket is meg kell említeni. Az ételérzékeny gyermekeknek és családjaiknak számos szociális kihívással kell szembenézniük, mint például az iskolai étkezések, baráti összejövetelek, születésnapi bulik, ahol az érzékenységet nehéz kezelni.

 Az ételérzékenységek kezelésében tehát a legnagyobb gondot a biztonságos élelmiszer-beszerzés és a társadalmi kihívások jelentik

Az év legfittebb üzletasszonyaként (és persze az év gluténmentes termékgyártójaként) azt gondolom, hogy nem csak üzleti szempontból viseli a szívén a sorsát azoknak, akik gluténmentesen, vagy egészségesen szeretnének élni. Mi jelenti a legfőbb motivációt ön számára, és hogy érzi, milyen módon tud a leginkább segíteni azoknak akik valamilyen ételintoleranciával küzdenek?

Az év legfittebb üzletasszonyaként (és persze az év gluténmentes termékgyártójaként) nagy örömmel és büszkeséggel tölt el, hogy olyan termékeket kínálhatok, amelyek valóban segítenek az embereknek egészségesebb és teljesebb életet élni.

Számomra a legfőbb motiváció az, hogy pozitív hatással legyek mások életére, és támogassam őket abban, hogy ételintoleranciáik ellenére is élvezhessék az étkezést, és ne kelljen a mindennapi életük korlátozottan élni.

Empátiával és elkötelezettséggel közelítek a munkámhoz, hiszen nagyon jól megértem, milyen kihívásokkal járhat az ételintolerancia. A mindennapokban rengeteg ember szembesül azzal, hogy kedvenc ételeikről vagy italjaikról le kell mondaniuk, esetleg komoly egészségi kockázatokkal kell szembenézniük. Ennek figyelembe vételével a termékeink fejlesztésénél az elsődleges szempont mindig a biztonság és a minőség, de ugyanakkor arra is törekszünk, hogy az ízvilág és a felhasználói élmény se maradjon el a hagyományos termékek mögött.

A legnagyobb motivációm tehát abból fakad, hogy láthatom, miként tudunk érdemben hozzájárulni mások életminőségének javulásához. Szeretem hallani azokat a történeteket, ahol valaki újból megtapasztalhatta az ízek és textúrák gazdagságát a mi termékeink révén, és hogy mindez biztonságos és egészséges keretek között történt.

Továbbá, fontosnak tartom a közösségépítést is. Számos rendezvényen, online fórumon és oktatóanyagokban igyekszünk megosztani a tudásunkat és tapasztalatainkat, hogy minél többen kapjanak hiteles információkat az ételintoleranciák kezelési lehetőségeiről. Gondosan válogatjuk meg a partnereinket és beszállítóinkat, biztosítva, hogy minden felhasznált alapanyagunk mentes a káros összetevőktől, és megfelel a legmagasabb minőségi követelményeknek.

Összefoglalva, a legfőbb motivációmat az emberek életének javítása adja. Az ételintoleranciával küzdők számára a legegyszerűbb módon a biztonságos és finom termékek biztosításával tudok a leginkább segíteni, emellett pedig folyamatosan dolgozom azon, hogy a társadalmi tudatformálás és edukáció révén is támogassam őket.

Úgy hiszem, hogy mindenkit megillet az örömteli, egészséges élet, és az én feladatom az, hogy ehhez a legjobb eszközöket és forrásokat biztosítsam.

Raj-Czefernek Léna

Kiemelt kép forrása: Ipsits Anita

Iratkozzon fel hírlevelünkre