Az ezotéria téves útja már jobboldali csatornán is

Tulajdonképpen a rendszerváltás óta, a vasfüggöny megszűnésével behatolt a nyugati ezotéria hozzánk is. Eredetileg spirituális tanítók érkeztek Indiából Amerikába még a múlt században, innen jutottak a fejlett Nyugatra, majd a szocializmus összeomlása után a közép-kelet-európai országokba. Hazánk már azóta fertőzött terület, számtalan alakban jelent meg nálunk az ezotéria különböző ága. A TM volt az első, ezt követte az Agykontroll, majd következett a horoszkópmánia, a reiki, a jóga klubok és számtalan más, melynek hatalmas irodalma van. Az emberek elkezdtek járni egyik tanfolyamról a másikra, elvonulásokra, és falták az ezoterikus könyveket.

Mostanában egyre gyakrabban tűnik fel az ezotéria különböző alakban az egyik jobboldali rádiócsatornán is. Leginkább a csillagjóslás és a reinkarnáció tanaival együtt, legutóbb pedig a spirituális elvonulás, buddhista meditáció népszerűsítése ment. Mindez podcast formájában ugyanannak a csatornának média szakemberével. Pedig a Biblia írja: „Az ember számára az a rendelkezés, hogy egyszer haljon meg és utána ítéletben legyen része”(Zsid9,27)

Az ezotéria a sátán cselvetése, mert itt is a humanizmus képében jelenik meg, mint ahogy eddig láthattuk. A humanizmus ugyanis a legfőbb ideológiája századunknak. A humanizmus eszméjét tetten érhettük eddig a migránsok befogadásában, mert mi jó emberek vagyunk, Isten nélkül. Ez tűnik fel a nemi identitásharcokban, mert olyan jók vagyunk, hogy mindent elfogadunk, a homoszexuálisokat is, most pedig már az emberek nagy része tapsol is nekik. Ebből a humanizmusból hiányzik a morál, Isten törvénye. Ezt a fajta humanizmust láthatjuk a „szegény gázaiak” attitűdjében és a világ Izrael-ellenességében és Ukrajna felkarolásában, mert szolidárisak vagyunk. A humanizmus szolidáris, együttérző. Eközben nem veszik figyelembe az előzményeket, a terrortámadást Izraelben, az orosz kisebbség elnyomását Ukrajnában. A NATO csatlakozási törekvéseket sem, ahol a NATO Amerika meghosszabbított keze. Ezt láthatjuk a fekete bőrszín fetisizálásában, mert eddig elnyomták őket. Egyenlőség helyett azonban most a fehér ember elnyomása folyik. Eszerint mindenki egyenlő, minden vallás egyenlő, az is, amelyik Istent sem ismer. Az ezotéria is csak a jót hirdeti, az együttérzést, a szolidaritást, valamiféle univerzalizmus nevében, ahol nincs jelen a Megváltó.

A szekuláris humanizmus – miközben a társadalmi igazságosság nevében minden jó dolgot megtapsol – nagyon vonzó azok számára, akik jó szándékúak. Sajnos, amikor ők ezt a tant befogadják, azt mondják, hogy a világ Teremtése egy a természetnek köszönhető esetleges esemény volt. De ez nem igaz, mert a világot az Örök Atya teremtette. Valószínű egy tudós sem lesz képes arra, hogy bármikor is megmagyarázza a világ Teremtését, mert ez a tudás nagy titok, Isten titka.

A természetfeletti dolgokat és Isten létezését elutasítani azt jelenti, hogy az ember megveti az erkölcsi irányelveket, amelyek Istentől származnak. Ennek következménye, hogy Isten és törvényei helyett az ember egyedül csak a fizikai szükségleteire fog összpontosítani, és a lelkét el fogja hanyagolni. A halál után a lelke – amelyet ő nem úgy fogadott el, mint Istentől való életet adó Ajándék – továbbra sem fogja Isten Irgalmát elfogadni. Ismerjük ennek következményeit a Szentírásból.

Az ezotéria főként a buddhizmusból táplálkozik, mely eleve humánus, Isten nélkül. Sem Istent, sem isteneket nem ismer el, az önmegváltáson dolgozik. Tudjuk azonban hogy Jézus a „kapu”, csak „általa” jutunk az Atyához. Az ezotéria azonban rendületlenül szervezi a meditációs és jóga klubokat, melyek az önmegváltás technikái, másként az Istentől való elválasztás eszközei. Még a jobboldali csatornán is ennek ünneplése folyik. Van keresztény meditáció is, de itt Isten áll a középpontban, hozzá törekszik az ember. Az ezoterikus, buddhista gyökerű meditációból azonban hiányzik Isten képe, aminek egyenes következménye a sötét szellemi entitások kapcsolódása.

Ugyanakkor a Sátán más vonalon is dolgozik. Létezik a vallásoknak egy szakadár fajtája is, amelyik éppen a gyűlöletet táplálja. Látjuk a késelések, robbantások, terrorcselekmények történéseit a médiában. Ezeknek az embereknek a viselkedését nem Isten befolyásolja. Mások iránti gyűlöletüket és gyilkos szándékukat Isten nevében fejtik ki, amikor valójában maga a Sátán az, aki minden mozdulatukat sugalmazza. Ő ezt azért teszi, hogy elűzze az embereket Istentől. Ezek a sötét lelkek szörnyű igazságtalanságot követnek el és az Örök Atya nevét használják fel arra, hogy gonosz cselekedeteiket véghez vigyék. Aztán ezeket a cselekedeteket vallásuk nevében igazolják, és sok embert vezetnek arra, hogy utasítsák el az Istenbe vetett hitüket.

Az Istentől való eltávolítás ezen a kétféle módon nyilvánul meg legszembetűnőbben. Fel kell ismernünk a kígyó mesterkedését! Jó lenne, ha a jobboldali, keresztény csatorna nem adna teret az ezoterikus tartalmaknak. Az agresszív működést a legtöbb ember felismeri, de a humanizmusba bújtatott csapdát nem. A jólelkű, jóravaló emberek vannak kitéve a legnagyobb veszélynek.

„Egek, harmatozzatok a magasból, hulljon igazság a fellegekből! Táruljon fel a föld, és teremjen szabadságot, sarjadjon igazság is vele! Én, az ÚR teremtettem mindezt.”(Ézs45,8)

Pók Katalin

Címlapkép: illusztráció. Forrás: freepik

Iratkozzon fel hírlevelünkre