Rétvári Bence: Júliustól az EgészségAblak alkalmazásban is lehet időpontot foglalni egyes járóbeteg-szakrendelőkbe

Júliustól az EgészségAblak alkalmazásban is lehet időpontot foglalni egyes járóbeteg-szakrendelőkbe, ezzel javulhat az egészségügy kapacitása és a rendelési idők kihasználtsága – ismertette Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára, a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) alelnöke a közösségi oldalán.

A tájékoztatás szerint a mobilalkalmazás használatával fokozatosan egyre több szakrendelésre lehet majd időpontot foglalni, hónapról hónapra bővül majd a csatlakozó rendelők sora.

Rétvári Bence hangsúlyozta, hogy az új időpontfoglalási mód célja, hogy a betegek könnyebben jussanak el a szakrendelőkbe, és kevesebb legyen a várakozási idő.

Az új lehetőséggel mindenki a saját kezébe veheti – a szó szoros és átvitt értelmében is – a szakorvoshoz való időpontfoglalását. Reggel, délután vagy éjszaka, hétközben vagy hétvégén, munkahelyen vagy buszon, mindig, mindenhol be lehet jelentkezni a szakorvoshoz az alkalmazáson keresztül

– fogalmazott az államtitkár, és rámutatott arra is, hogy az EgészségAblak történő időpontfoglalás országosan egységes rendszert alkot, így az „átlátható, összehasonlítható, és részben átjárható is” lesz.

Az új rendszer bevezetésének fontos indoka az is – tért ki rá bejegyzésében Rétvári Bence –, hogy mérsékeljék a szakorvosok és ápolók időpontfoglalásokkal kapcsolatos szervezési feladatait annak érdekében, hogy az így fennmaradó időt is a gyógyító munkájuknak szentelhessék.

Itt az ideje, hogy az egészségügyi dolgozókat tehermentesítsük az időpontfoglalással kapcsolatos feladatok alól. Foglaljon időpontot a beteg mobilon (EgészségAblak) vagy telefonon a 1812-es számon, és akkor az orvos több időt és energiát tud a gyógyításra fordítani. Így mindenki azt csinálja, ami neki jobban megy, a beteg beosztja a naptárát, a szakorvos gyógyít

– írta Rétvári Bence.

Fontos, hogy az EgészségAblakon keresztül a járóbeteg-szakrendelésekre lehet időpontot foglalni, nem a háziorvoshoz, nem a műtétekre, nem a sürgősségire, nem az ügyeletre – közölte az államtitkár, s hozzátette: „ha valaki nem találja az EgészségAblakban az őt érintő szakrendelést, akkor az a szakrendelés még nem csatlakozott”, ebben az esetben a hagyományos módokon lehet időpontot foglalni.

Lényeges továbbá az is, hogy megmarad a személyes és telefonos időpontfoglalás lehetősége is, az EgészségAblak mobilalkalmazás használata nem kötelező, ám egy jó lehetőség.

Rétvári Bence emlékeztetett, hogy a szakrendeléseken a betegellátás nem érkezési, hanem előjegyzési sorrendben történik, így előfordulhat, hogy előbb behívják a rendelőbe azt, aki ugyan később érkezett, de foglalt időpontja van, mint aki időpont nélkül várakozik. Természetesen ez nem vonatkozik a sürgősségi ellátásra, mert az mindent megelőz – írta.

Az EgészségAblakon keresztül lehetőség lesz a beutaló köteles és beutaló nélküli ellátások esetében is időpontot foglalni. A beutaló köteles ellátásokhoz e-beutaló szükséges, ennek felírási lehetősége már hét éve bármelyik orvosnál elérhető. A papír alapú beutalót a mobilalkalmazás nem tudja kezelni. Egyelőre a beutaló köteles ellátásoknál csak az e-beutalón feltüntetett rendelőbe foglalható időpont, a beutaló nélküliekben viszont a beteg országszerte választhat a különböző szakrendelők szabad időpontjai között – részletezte az államtitkár.

A döntés a betegé, hogy hol és mikor szeretné felkeresni a szakorvost. Így országosan is jobban kiegyenlítődik a terhelés

– írta bejegyzésében Rétvári Bence.

Iratkozzon fel hírlevelünkre