Ferenc pápa a komikusokhoz: Az Isten is mosolyog, amikor a nézők közül akár egyet is megnevettettek

„Uram, adj nekem humorérzéket!” – Ferenc pápa immár több mint negyven éve minden nap elimádkozza Morus Szent Tamás eme imádságát. Erről is beszélt a szentatya az őt meglátogató, a világ 15 országából érkezett 107 humoristának. A pápa szerint nem eretnekség nevetni Istenen, hiszen azokkal “játszunk és viccelődünk, akiket szeretünk”.

A pápa június 13-én találkozott a humoristák egy nagy csoportjával az Apostoli Palota Kelemen-termében, tudósított róla a vaticannews.va

Az egyházfő beszédében házi feladatot is adott a művészeknek, mégpedig azt, hogy a Laudate Iubilate apostoli buzdítása 101. pontjában olvassák át és tanulják meg ezt az imát.

Tisztelettel tekintek rátok, művészek, akik a komédia, a humor és az irónia nyelvén fejezitek ki magatokat

– mondta a pápa, s hozzátette, “a humorista talentuma ajándék, értékes ajándék”.

A szentatya kifejtette, hogy a sok borús hír közepette a humor emberének van ereje ahhoz, hogy derűt és mosolyt fakasszon.

Ti azon kevesek közé tartoztok, akik képesek nagyon különféle nemzedékekhez és kulturális háttérhez tartozó emberekkel beszélni. A magatok módján egyesítitek az embereket, mert a nevetés ragályos

– mondta.

Könnyebb együtt megnevettetni, mint egyedül, az öröm megnyit a megosztásra, minthogy legjobb gyógyszere az önzésnek és az individualizmusnak. A nevetés segít áttörni a társadalmi korlátokat és kapcsolatokat teremteni az emberek között. Lehetővé teszi érzelmek és gondolatok kifejezését, elősegítve a közös kultúra felépítését és a szabadság tereinek kialakítását. Emlékeztet minket, hogy a homo sapiens egyben homo ludens is; hogy a játékos szórakozás és a nevetés központi szerepet tölt be az emberi életben, önkifejezésben, tanulásban, hogy értelmet adjon a helyzeteknek – folytatta.

Ferenc pápa (k) az Olasz Vöröskereszt munkatársaitól kapott sapkával a Vatikán VI. Pál pápa termében 2024. április 6-án. Fotó: MTI/EPA-ANSA/Angelo Carconi

Ferenc pápa a Biblia humorára is mondott példákat: előbb a Példabeszédek könyvét említette, amikor az isteni Bölcsesség mondja: „Ott voltam mellette, mint a kedvence, napról napra csak bennem gyönyörködött, mindig ott játszottam a színe előtt. Ott játszottam az egész földkerekségen, s örömmel voltam az emberek fiai között.” (Péld 8,30-31).

Másik példaként Ábrahám és Sára történetét elevenítette fel, amikor gyermektelen öregségükben Isten a hozzájuk küldött vendégeken keresztül gyermeket ígér nekik. A sátor vászna mögött hallgatózó Sára mindezt kineveti. Az írás maga így meséli el Sára szavát: „Isten örömteli nevetést szerzett nekem, s aki hallja, velem együtt örül.” (Ter 21,6). Születő fiát, Izsákot is így nevezik: „Isten az, aki nevet”.

Címlapkép: A pápa június 13-én találkozott a humoristák nagy csoportjával az Apostoli Palota Kelemen-termében. Forrás: vaticannews.va

Iratkozzon fel hírlevelünkre