Illatos vaníliás fügetorta – Ha valami nagyon szívmelengetőre vágyunk

Sajnos az időjárás még mindig nem az igazi, ilyenkor kívánatos zord arcát mutatja, ám a hosszú őszi melegnek van egy kellemes mellékhatása: a kései fügék is beérnek a bokrokon. Nálunk például olyan hatalmas mennyiség termett idén, hogy komolyan el kellett gondolkodnunk rajta, mihez kezdünk vele. Némi internetes inspirálódás után született meg ez a torta, amely igazán szívmelengető és édes fűszere lehet a hétvégénknek – ha szeretjük ezt a különleges és szokatlan ízvilágú gyümölcsöt.

A fügetortánk valahol félúton van a francia gratin és a fordított fügetorta között. Linzertésztából készült, amiben kimondottan kevés a cukor. Mi arra is figyelünk mindig, hogy a süteményeink tejmentesek legyenek, de akinek ez nem szempont, használjon nyugodtan vajat és tejfölt a tésztához. Aki pedig kevesebb cukorral is beérné (bár a füge cukortartalma miatt ez az édesség igazából soha sem lesz diétás), az készítheti kevesebb cukorból is a tölteléket.

Íme az őszi vaníliás-karamellás fügetorta receptje:

Hozzávalók a tésztához:


Hirdetés

175 g liszt

1 csipet só 

75 g hideg margarin

1 ek porcukor

1 ek vegán tejföl (igazi tejföl is lehet)

1 tojássárgája

A fügés töltelékhez: 

1 kg friss füge megmosva, négybe vágva, a csumájától megtisztítva

fél vaníliarúd kikapart magja

10 dkg cukor (lehet kevesebb is!)

5 dkg margarin

Először a tésztát készítsük elő, mert pihennie kell! Morzsoljuk össze a lisztet a hideg margarinnal, és a sóval, majd adjuk hozzá a többi hozzávalót és gyors mozdulatokkal addig gyúrjuk, amíg egynemű cipót kapunk. Azért kell gyorsan dolgozni, hogy a kezünk melege ne „égesse” meg a tésztát. A kész alapot legalább fél órára tegyük be a hűtőszekrénybe. Amíg hűl, elkészíthetjük a tölteléket.

Először dolgozzuk fel a fügét: vágjuk le a végeit, és daraboljuk fel tetszés szerint (én négybe vágtam őket, de annyira érett volt már, hogy a hőkezeléstől teljesen szétesett). Ezt követően alacsony hőfokon olvasszuk meg a margarint, majd adjuk hozzá a cukort, és kissé karamellizáljuk meg, mielőtt rátesszük a fügét és a vaníliát. Ha szép aranyszínű a karamell, tegyük hozzá a gyümölcsöt és a fűszert (itt egyébként bátran elengedhetjük a fantáziánkat: a fahéj, de akár a madula vagy a mogyoró is jól állhat neki). Nem kell sokáig főzni, éppen csak rottyantsuk meg a tölteléket, hogy egyneművé váljon.

Végezetül nyújtsuk ki a tésztát kerek alakúra úgy, hogy kissé nagyobbra hagyjuk, mint a formánk, majd helyezzük egy előre kikent piteformába és töltsük bele a fügés masszát. A linzer széleit kissé hajtogassuk be, ezzel elkerülhető, hogy kifolyjon a töltelék. Ezt követően tegyük 200 fokra előmelegített sütőbe. Körülbelül 35 perc alatt készül el a süteményünk. Akkor jó, ha a tészta aranybarna de nem égett. Ha megvárjuk, amíg kihűl, sokkal könnyebb szeletelni, és az ízélmény is akkor válik tökéletessé.

Jó étvágyat!

Raj-Czefernek Léna

Kiemelt képünk forrása: Raj-Czefernek Léna

'Fel a tetejéhez' gomb