Tökéletes őszi hangulatot varázsol a konyhánkba ez a pofon egyszerű szilvás finomság
Ez a szilvás pite igényel némi előkészületet, tésztájának ugyanis nem árt egy kis pihentetés a hűtőben. Éppen ezért érdemes már délelőtt bekeverni, hogy aztán hívogató és fanyar illatával ebédidőben bejárhassa az egész konyhát. Íme, egy megúszós hétvégi desszert az őszi napokra azoknak, akik rajonganak a fahéjas ízekért.
Ennek a pitének az eredeti receptjét egy fűszer hátulján találtuk. Omlós, mégis ropogós tészta, ínycsiklandó fűszerezés, egyszerű elkészíthetőség. Ráadásul egy mozdulattal tejmentessé tehető, ami nálunk – tekinetettel a család egyik tagjára – igen fontos és kívánatos követelmény. Tökéletes lehetett volna, már többször el is készítettük, de valahogy sosem működött rendesen, mindig szétesett a végeredmény.
Aztán a múlt héten, amikor a férjem rengeteg gyümölcsöt hozott haza a piacról – köztük egy szép adag utolsó pillanatos szilvát – hirtelen ötlettől vezérelve kicsit átvariáltam a receptet, hogy megmentsük az illatatos gyümölcsöket. A végeredmény pedig tökéletes lett. Olyannyira, hogy mire észbe kaptam, már csak egyetlen árva szeletet tudtam lefotózni a süteményből…
Íme a Fahéjas-szilvás pite receptje:
Hozzávalók a tésztához:
175 g liszt
1 csipet só
75 g hideg margarin (vegán tejmentes)
1 ek porcukor
1 ek vegán tejföl (akinek nem kell, hogy tejmentes legyen a receptje, nyugodtan használjon igazi tejfölt hozzá)
1 tojássárgája
A szilvás töltelékhez:
600 gramm szilva (friss gyümölccsel az igazi, de mélyhűtött változattal is elkészíthető)
3 ek kristálycukor
ízlés szerint őrölt fahéj
Elészítése:
Összemorzsoljuk a lisztet a hideg margarinnal, majd a többi hozzávalóval egynemű tésztát gyúrunk belőle. Vigyázzunk, nehogy a kezünk melege „megégesse”, nem kell túl sokáig dagasztani a süteményt. Formázzunk cipót belőle. Ezt követően legalább fél órára tegyük be a hűtőszekrénybe.
A szilvákat mossuk meg, magozzuk ki, és vágjuk gerezdekre. Szórjuk rá a kristálycukrot és a fahéjat, majd forgassuk át a tölteléket, hogy a gyümölcsökre tapadjon a fűszerezés. Melegítsük elő a sütőt 200 fokra, és béleljünk ki egy piteformát sütőpapírral (ki is vajazhatjuk).
Ha eleget pihent a tésztánk, lisztezett felületen nyújtsuk ki olyan alakúra, hogy a formánkat szépen kitöltse (kicsi pereme is legyen), majd béleljük ki vele az edényünket.
Ezt követően rendezzük el egyenletesen a tölteléket a „fészekben”, és már mehet is a sütőbe – körülbelül 35 percre. Mivel a tésztánk nagyon vékony, így a pite akkor van készen, ha a szilvák szépen megsültek (összeestek) és kicsit karamellizálódtak a tetején.
Jó étvágyat!