Védekezés vs. kampányolás

Hogy miért jutottak eszembe a Beatrice klasszikus sorai? Hajnalban, még félálomban kibotorkáltam az utcára azért, hogy betoljam a kiürített kukákat. Ekkor vettem észre, hogy a Fővárosi Önkormányzat provokatív tartalmú, bár negédesen megfogalmazott matricákat ragasztott ezekre. Sőt ahogy az utcán végignéztem, mindegyik szemétládára. Aztán amikor óvatlanul átutaztam a fővároson, lassan kibomlott előttem az igazság minden részlete. Valószínűleg ehhez a kibontáshoz is köze van eme klasszikus fordulatot annak idején először használó (öszödi beszéd) Gyurcsány Ferencnek.

A város ugyanis tele van a Fővárosi Önkormányzat által közzétett olyan propagandaanyagokkal, amelyek tartalma finoman fogalmazva is tévedés, ám azok mégis mindent elborítanak. A legarcátlanabb szöveg szerint a főváros ballib vezetésének az a legfontosabb üzenete az itt élők felé, hogy a járványtól, a válságtól és a kormányzati megszorításoktól megvédjék a várost. Hát akkor nézzük egyenként!

Járvány:

a lassan egy éve zajló járvány elleni védekezésben a fővárost irányító (országosan ellenzékben lévő) Gyurcsány-koalíció tagjai csupán egyetlen egy kérdést nem tettek fel még: Miben segíthetünk? A főpolgármester még azt sem tette meg, hogy az általa fenntartott Pesti úti Idősek Otthonába elmenjen, ahol a vírus rengeteg áldozatot szedett.

Válság:

a pandémia az egész világot sújtja. Ennek a magyar gazdaság is elszenvedője, hisz komplett ágazatok (turizmus, vendéglátás) kerültek nehéz helyzetbe. Ezek enyhítésére és megszüntetésére számtalan kormányzati intézkedés született (lásd: lejjebb), azonban híre-hamva sincs a több száz milliárdos költségvetésű Fővárosi Önkormányzat  segítséget nyújtó intézkedéseinek. A probléma tehát maga az alkalmatlan városvezetés.

Kormányzati megszorítások:

Karácsonyék szájából ez már tényleg a vicc kategóriája. Megszorítások egyetlen egy esetben vannak: ha balliberális kormány, vagy önkormányzat kerül hatalomra. Ezt mindenki a maga bőrén érezheti. Gondoljanak csak arra, hogy pont a főpolgármesterék klientúrája tiltakozott az ellen, hogy a vírus idején a kormány ingyenessé tette a parkolást. De ugyanígy a balliberálisok heves tiltakozását váltotta ki az is, amikor az iparűzési adó csökkentéséről döntött a kormány.

Ezzel szemben a kormány intézkedései közül vegyük csak a hitelfizetési moratórium meghosszabbítását, a bérköltségek átvállalását és elengedését, a bértámogatás bevezetését és kiterjesztését, a családtámogatási ellátások új elemének bevezetését, vagy plusz kormányzati milliárdokat az önkormányzati fejlesztések támogatására, stb. stb… Emellett megjegyzem, hogy ami jelenleg Budapesten fejlesztésként megvalósul, az szinte mind kormányzati pénzből valósul meg… Karácsonyéknak sikerült ráadásul úgy lefolytatni a Lánchíd felújításának közbeszerzési eljárását, hogy ugyanannál a cégnél már öt milliárddal többe kerül, mint amennyiért Tarlós István vezetése idején vállalták volna.

Hogy is van az, hogy a Gyurcsány-koalíció vezette önkormányzatok folyamatosan sírnak-rínak az állítólagos pénzhiányukra hivatkozva, miközben teletömik a várost hatalmas mennyiségű, hazug tartalmú és méregdrága, közpénzből finanszírozott kampány anyagokkal (arról nem is beszélve, hogy ezek az önkormányzatok több milliárd forintnyi kasszát örököltek konzervatív elődjeiktől)?

Az egyik oldalon tehát a kormányzat, mely reggeltől estig azon dolgozik az egészségügyi dolgozókkal, a rendvédelmi szervek munkatársaival és a kormánytisztviselőkkel vállvetve, hogy minél hamarabb és minél kisebb veszteséggel túl legyünk a vírus okozta válságon.

A másik oldalon pedig ott van a teljes balliberális szivárvány-koalíció, mely ugyan még kisujját sem mozdította az imént említett válság leküzdése érdekében, ám ehelyett kamuvideókat gyárt, szórja a pénzt nettó pártpolitikai kampányra, valamint tanácsadók garmadájára. A legbájosabb fordulatok közé tartozik, amikor egy-egy ballib polgármester napközben ostorozza a kormányt, az oltást és az ilyen-olyan vakcinákat, majd este elmegy az orvosához és a behívási sorrendet megelőzve, szép sunyin beadatja az oltást.

Ezek után már csak egy kérdésem marad, de ezt helyettem Feró kimondja a dal végén:

„Miért kell engem folyton hülyének nézni?”

 

Tarnai Richárd

Kiemelt képünkön Karácsony Gergely főpolgármester-jelölt, Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke, Németh Angéla újpalotai polgármesterjelölt és Kunhalmi Ágnes MSZP-s országgyűlési képviselő, választmány elnök) az ellenzék XV. kerületi kampányzáró rendezvényén 2019. október 12-én. MTI/Balogh Zoltán

'Fel a tetejéhez' gomb