Jó lenne, ha újra fiatalon vállalnának babát a nők – vallja a nőgyógyász főorvos

Elismeri és elfogadja, hogy a nőknek ugyanúgy joguk van a karrierépítéshez és az önmegvalósításhoz, de szerinte azt sem szabad elfelejteni, hogy senki nem tudja átvállalni tőlük az utódlás feladatát. Dr. Végh György, a Szent János Kórház Szülészeti- és Nőgyógyászati Osztályát vezető főorvosa a Csalad.hu-nak adott interjúban arról is beszélt: a járványhelyzet ellenére se felejtsenek el mozogni a várandós nők, a nagyszülők azokban várjanak még az újszülöttek otthoni látogatásával.

Az újságírói kérdésre, hogy mi az ideális életkor a szüléshez, a szakorvos azt válaszolta: a 20 és 30 év közötti életszakasz mondható ideálisnak, de a legjobb még 26 éves kor alatt világra hozni az első gyermeket. „Leginkább ekkor fogékonyak a sejtek, ilyenkor könnyebb elviselni a terhességgel járó nehézségeket, és a szülés lefolyása is simább” – szögezte le. Mint kiemelte, 30 éves kor fölött a szövetek rugalmatlansága miatt „nehezített pályán” mozognak a hölgyek.

A jelenlegi rendkívüli helyzet kapcsán is beszélt az interjúban a főorvos. Arra kéri a kismamákat, hogy tartsák be az előírásokat: „Nem kell mozgásszegény életet élni, menjenek egészségügyi sétára. De ne csoportosan.”

Az apás szülést illetően megerősítette a jó hírt – hogy azt miniszteri rendelet biztosítja.

A főorvos így folytatta: „Mielőtt bejönnek, előszűrést végzünk az anyukánál és az apukánál is. Egyebek mellett arra kell válaszolniuk, voltak-e tüneteik, álltak-e kapcsolatban fertőzöttel. Minden tényezőt persze így sem zárhatunk ki, hiszen teljes bizonyossággal nem tudjuk ellenőrizni, hogy a várandósság alatt ki kivel találkozott.” Arra a kérdésre, hogy találkozott-e fertőzött kismamával vagy apával, Végh György nemmel válaszolt – csak gyanús esettel volt dolga. 

Mivel az orvos kiemelten fontosnak tartja, hogy a nők időben szüljék gyermekeiket, egy kicsit személyesebb vonalat is megpendített a kérdező, az után érdeklődve, hogy hány gyermeke van az orvosnak.  

„Négy, és fontos megemlítenem, hogy egy édesanyától, amire rendkívül büszke is vagyok.

Nagy a szórás, a legnagyobb fiam már végzett orvos, 26 éves, az egyetlen leányom 23 éves, most fejezi be a bölcsész-mesterszakot. Van egy most érettségiző 18 éves, és egy nyolcadikos 14 éves fiam. A feleségem háziorvos, nekünk kettőnknek nem nagyon változott az életünk a kijárási korlátozás alatt. A négy gyermekem viszont otthon van, teszik a dolgukat” – derült ki a beszélgetésből.

 

A teljes írást itt olvashatják

Kiemelt képünk illusztráció, forrása: pixabay.com

Iratkozzon fel hírlevelünkre