Az UNESCO az arabokkal karöltve építi újjá Moszul nevezetes templomát

Április 24-én az UNESCO bejelentette, hogy az Egyesült Arab Emírségekkel való partneri kapcsolatuk keretében megkezdik a moszuli al-Saa’a templom stabilizálását és korábbi állapotára való visszaállítását.

A Miasszonyunk órájáról elnevezett kolostortemplom Moszul történelmi ékessége, melyet

az Iszlám Állam rombolt le a keresztényeket célzó népirtása közben. 

A templom az al-Tahera szír katolikus templommal és az al-Nouri mecsetkomplexummal együtt kerül újjáépítésre az UNESCO és az Emírségek partnersége által, jelentette az International Christian Concern.

Ezek is érdekelhetik

Bár maga az épület nem szenvedett annyira súlyos károkat az ISIS megszállás alatt, mint ahogy attól többen tartottak, a sérülések egyértelműen a terroristák gyűlöletének lenyomatai, amellyel az ő erőszakos iszlám-interpretációjukat megkérdőjelező vallásokat, embereket kezelték. Az al-Saa’a a keresztények moszuli, évszázados múltra visszatekintő jelenlétének jelenleg is a jelképe. Azé a jelenlété, amelyet az Iszlám Állam gyökerestül akart megsemmisíteni. Megtépázott falai allegorikusan tükrözik a közel-keleti keresztények 2010-es években elszenvedett sorsát.  2014-ben, az Iszlám Állam megérkezésével keresztények ezrei hagyták el a várost, százezrei a térséget.

Általánosságban elmondható, hogy az Iszlám Állam propagandája által a kezdetekben beszippantott muszlimok is megrettentek és eltávolodtak a kezdetekben még talán csábító ideológiától katonáik erőszakossága láttán, különösképp a keresztények ellen gyakorolt végletes pusztítás miatt.

 

Kiemelt képünk forrása a Twitter.

'Fel a tetejéhez' gomb