Gyermekkönyvtáros: Ha a gyermekek azt látják, hogy anya és apa is olvas, nagyobb eséllyel válhat belőlük is olvasó

Ha a gyermekek azt látják, hogy anya és apa is olvas, ha mindig elöl vannak a könyvek odahaza, ha már a pancsolós könyvek is megszokottá váltak a fürdőkádban, ha a szülők rendszeresen olvasnak mesét – vagy bármit – a gyerekeiknek, ha a kicsik megszokják a könyveket, akkor nagyobb eséllyel válhat belőlük is olvasó – fejtette ki a Vasárnapnak nyilatkozva Jerome Judit, a székesfehérvári Vörösmarty Mihály Könyvtár gyermekkönyvtárosa.

Nagyon nehéz, és nem is életszerű elvárni a gyerekektől jelenleg, hogy olvassanak. Súlyos szavak ezek, de sajnos ki kell mondani, mert olyan vibráló világban élünk, hogy rendkívül nehéz lelassulni egy könyvhöz – mondta Jerome Judit arra a kérdésünkre, hogy vajon miként lehet meghozni a gyerekek kedvét az olvasáshoz.

Amit én nagyon-nagyon melegen tudnék ajánlani az az, hogy legyen ott a könyv: nem szeretem kifejezetten az olvasóvá nevelés kifejezést, inkább azt mondanám, hogy: példamutatás. Hogyha egy gyerek azt látja, hogy a családban alapvetően olvasnak, akkor ő is nagy eséllyel kezébe vesz egy könyvet

– mondta.

Egyáltalán nem szeretném kizárni a napilapok olvasását sem, mert az is olvasás, nem szeretném azt sem elvetni, hogy valaki híreket olvas, mert az is olvasás. Ebbe a rituáléba is be lehet vezetni a gyereket: amíg a felnőtt reggel végigfutja a híreket, addig a gyerek is nézzen meg egy könyvet. Tényleg azt javasolnám, hogy legyen elöl a könyv – húzta alá.

Jerome Judit szerint – bár alapvetően nagy rajongója a gyerekkönyvek meseszép illusztrációinak – az e-könyvek is segíthetik azt, hogy a gyerekek nagyobb kedvvel olvassanak. Elmondta, hogy a székesfehérvári Vörösmarty Könyvtárban erre külön hangsúlyt fektetnek; vannak kölcsönözhető e-könyv-olvasóik hozzáférhető könyvekkel.

Hogyha mondhatok egy személyes példát, én nagyon szeretem az e-könyveket nyaralás idején. Korábban az volt a legnagyobb kérdés, hogy most akkor három vagy négy könyvet vigyek magammal egy utazásra, hiszen szervesen hozzátartozik számomra a nyaraláshoz is az olvasás. Nagyon megkönnyítette a bepakolást az e-könyvek megjelenése – mesélte Jerome Judit.

Ha már a személyes szálak és történetek: Jerome Judit jelenleg kisbabáját neveli, s természetesen olvas neki, és mindig elöl vannak otthon a könyvek.

Már a kórházba is úgy mentem, hogy magammal vittem az Öreg néne őzikéjét

– idézte fel; már a születése után is mesét olvasott kisbabájának Jerome Judit.

Erre nyilván nem fog emlékezni, én viszont igen, és nekem ez nagyon fontos volt – mondta – , ahogyan az is, hogy lásson könyvet mindenhol. Van könyv az éjjeliszekrényünkön, az ő szobájában is megannyi könyv van, nyilván az életkorának megfelelő könyvek. A játszószőnyegén is mindig van zörgős könyv, ahogy a babakocsiján is, a fürdőben pedig a pancsolós könyvek.

Illusztráció. Forrás: freepik

Jerome Judit beszélt a meseolvasás rituáléjáról is, amely során a könyv, a közösen átélt történet mellett fontos az is, hogy ez egy közös időtöltés, a gyermek hallja az édesanyja vagy az édesapja hangját, sőt még az esti lefektetésben is segítenek a könyvek, a történetek. Mint mondta, egy gyermek jobban megérti, hogy a mese végeztével eljön az alvás ideje, mintha az mondanánk neki, hogy öt, tíz vagy tizenöt perc múlva kell aludni.

A könyvek mindig kapcsok, kapaszkodók a családon belül is – jegyezte meg Jerome Judit.

'Fel a tetejéhez' gomb