A havibajos kamaszok olyanok mint a vadállatok(?) – FILM

A Pirula panda című animációs film a 2000-es évek tinédzsereinek mindennapjait idézi fel, amikor a lányok CD-n hallgatták kedvenc fiúbandáik zenéit és ifjúsági magazinokból gyűjtötték az óriásposztereket, az élet-halál kérdést pedig az jelentette, hogyan jutnak el bálványaik drága óriáskoncertjére.

A Pixar és Walt Disney közösen alkotott meséjének központi témája a kamaszkorba lépés, a gyerekek szülőknek való megfelelési kényszere és a konvenciók elhagyása – mindez egy jó nagy menstruációs köntösbe csomagolva.

A 13 éves főszereplő lány (Mei Lee) ugyanis a női ágon öröklődő családi átoknak köszönhetően az első havi vérzés megjelenésekor minden izgalom hatására vörös pandává változik, amely egyszerre cuki, de veszélyes, ha valaki felbosszantja. Természetesen akad erre gyógymód, egy szertartás keretében képes lesz az indulatok elnyomására, ahogyan azt a női felmenők generációról generációra folyamatosan tették, és mivel manapság gyártott animációról beszélünk, így kitalálhatják, a főszereplő kislány végül marad hisztis, de cuki panda, hiszen ez is az énjéhez tartozik.

Nem vagyok filmszakértő, de laikusként is furcsa egy olyan mesét nézni, amiben a havibajos tinilányokat elviselhetetlen, hisztis vadállatként mutatják be.

Felnőttként egyébként élvezhető, nosztalgikus kis mese, főleg azoknak (mint én), akik a 2000-es évek elején léptek be a kamaszkorba, és valóban nem volt menőbb, mint tamagocsit etetni és discmant hallgatni. De mit üzen ez a mai gyerekeknek?

Tudniillik Mei Lee a korabeli fiúkkal is sokkal agresszívabban bánik, ha cukkolják – na most, képzeljük el azt a 12-13 éves kiskamaszfiút, aki ilyen képet kap a menstruáló lányokról.

Talán tabutémaként készült az animációs film, de húsz évvel ezelőtt az akkor népszerű Sharon naplója című mesesorozat „Minden idők legrosszabb első randija” részében már feldolgozták ezt a témát (szóval kicsit sem új erről beszélni). Sharon, a főszereplő lány ugyan kínos szituációba keveredik emiatt az első randiján, de a pandával ellentétben nem hisztis, agresszív habitust vesz fel, hanem érzi a felnőtté válás szelét, amely némi határozottságot és önbizalmat ad neki – erre pedig kiszemeltje is felfigyel.

Én örülök, hogy annak idején az utóbbi példa éghetett az agyamba, és nem kellett rettegve várnom a kezelhetetlen pandává válás pillanatát.

A címlapkép forrása: YouTube-képkocka a Pirula panda (Turning Red) című rajzfilmből

Iratkozzon fel hírlevelünkre