Brüsszel magasról tesz az emberek véleményére

Lezajlott a pozíciók kiosztása az Európai Parlamentben, a testület megválasztotta a teljes plénum, illetve a különböző bizottságok elnökeit és alelnökeit. Az osztozkodás ugyanakkor a legkevésbé sem volt demokratikus.

A Magyar Pétert is a tagjai között tudó Néppártból és a Gyurcsány Ferenc vezette DK-val a soraiban politizáló szociáldemokratákból álló koalíció ugyanis – kiegészülve a liberálisokkal – egész egyszerűen elosztotta egymás között a helyeket, és kizárta a vezető tisztségekből a Patrióták frakcióját. Persze előzetesen már számítani lehetett arra, hogy ez megtörténik, de az ember mindig reménykedik kicsit, hogy a demokráciáról oly’ sokat papolók végül önkritikát gyakorolnak, és nem köpik szembe saját magukat újra és újra. Aztán végül persze mindig csalódnunk kell, mert győz a hideg számítás és a hatalmi logika. Ahogyan most is történt.

Az, hogy ezzel választók tízmillióit képviselő pártokat zártak ki a döntéshozatalból? Nem számít. Mert majd ők eldöntik, hogy ki is a valódi demokrata.

Nem először fordul ez elő. Ők azok, akik maguknak tulajdonítják a jogot arra is, hogy eldöntsék, melyik ország valódi demokrácia és melyik nem, ahogyan azt a minden ciklusban előkerülő, Magyarországról szóló jelentések során látjuk. Ők azok, akiknek a szemében azok a vezetők, akik tényleg a népakarat alapján politizálnak, populisták. Ők azok, akik amikor Magyarország népszavazást ír ki a jövőjét súlyosan befolyásoló kérdésekben, akkor azt mondják, hogy ez demagógia, mert majd a politikusok eldöntik. És éppen ez a magatartás, ez az attitűd az, ami miatt az egész Uniót, az ottani döntéshozatalt és úgy általában a politikusokat távol érzik maguktól az emberek. És

ezen akar változtatni a Patrióták szövetség. Amelynek az ereje napról napra nő. Mert minden ilyen brüsszeli packázás csak növeli a legitimitásukat.

Minden ilyen csak azt bizonyítja, hogy igenis szükség van rájuk, és minden elhallgattatási kísérlet után csak egyre erősebbek lesznek. Persze az ellehetetlenítésükre irányuló próbálkozások is egyre hevesebbek lesznek. Mert ezek valójában azt mutatják, hogy a brüsszeli elit fél. Fél az emberek valódi véleményétől, amelyet már évek óta nem akar meghallani. Vagy azért, mert naiv, és egy ideológiai szemüvegen keresztül látja a világot, vagy azért mert megvették kilóra, és ki tudja, milyen érdekek hálójában vergődik. A félelem oka persze a lényeg szempontjából mindegy is, mert akármiért van így, a legfontosabb az, hogy nem az emberek érdekeit képviseli. És elhitette, hogy nincs más út.

A Patrióták pedig most épp megmutatják, hogy igenis lehet az emberek véleménye és érdekei alapján politizálni. A brüsszeli elefántcsonttoronyban ülők félelme tehát jogos.

Veszélyben érzik a hatalmukat. Mert a nemzeti választások eredményei már sorra azt mutatják, hogy a Patrióták pártjai vagy kormányzati pozícióba kerültek, vagy a legnagyobb erőt képviselik az országukban.

Címlapkép: Európai Parlament. Fotó: MTI/EPA pool/Ronald Wittek 


Hirdetés
'Fel a tetejéhez' gomb