Pásztorra támadt egy anyamedve Lövéte határában

Két idén született bocsa van annak az anyamedvének, amely nagyjából egy hónapja támadt rá egy férfire a Lövéte határában lévő pásztortanyán – számolt be róla csütörtökön a Székelyhon.ro oldal.

A medve a bő egy hónappal ezelőtt történt eset során kétszer támadt rá áldozatára. A 28 éves férfi a fején, a nyakán, a hátán és a végtagjain szenvedett sérüléseket. A mentőegységek kiérkezésekor stabil állapotban, eszméleténél volt. Az áldozatot a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórházba szállították, ahol szakorvosok látták el a sérüléseit

A cikkből kiderül az is, hogy a medve azóta nem közelítette meg az esztenát és máshol sem okozott problémát, így a törvények értelmében kilőni sem lehet. A korábbi támadás vélhetően baleset volt, az anyamedve kicsinyeit védte – írták.

Korábban a Nagy-Küküllő Vadász- és Sporthorgász-egyesület munkatársai még azt tervezték, hogy megfigyelik a helyszínt a problémás egyed beazonosítása érdekében, majd az államilag jóváhagyott megelőzési kilövési kvótát felhasználva ártalmatlanítják.

A történteket követően három alkalommal is kiment a helyszínre a helyi vadőr és egy társa, hogy megfigyelje a problémás egyedet, ám az nem tért vissza a pásztortanya közelébe – fejtette ki  Mărmureanu-Bíró Leonárd, a vadászegyedület igazgatója. Mint mondta, időközben az is kiderült, hogy valójában egy anyamedvéről van szó, amelynek idén születtek a bocsai. Bár a támadás körülményei továbbra sincsenek teljesen tisztázva, annyi biztos, hogy a kifejlett medve a bocsait próbálta védeni. A nagyvad azóta sem okozott gondokat a környéken: nem támadt rá az emberekre, sem pedig a kihajtott tehenekre. A körülményéket figyelembe véve a vadásztársulat törvényesen nem lőheti ki az anyamedvét, hiába rendelkezik erre vonatkozó intervenciós engedéllyel – jelentette ki az igazgató.

Az anyamedve és bocsai vélhetően egy bozótos részen tanyáznak, így az elaltatásuk, majd a lakott területektől távolabb eső erdős részekre való elszállításuk is kockázatos lenne. Mărmureanu-Bíró Leonárd hangsúlyozta, az is felmerült, hogy kollégáival közösen szervezzenek hajtást a környéken, így próbálva elkergetni a nagyvadakat. Ez azonban nem lenne hatékony megoldás, hiszen ilyen esetekben a kis bocsok ösztönösen felkapaszkodnak egy magas fára és addig nem távoznak onnan, amíg nem csökken a veszélyérzetük. Az anyamedve pedig természetesen a közelben marad, hogy megvédhesse kicsinyeit – írták a cikkben.

Erdélyben nem ritkák a kisebb-nagyobb összezördülések a medvékkel, szerencsére azonban a találkozások nem járnak mindig sérülésekkel. Az idei csíksomlyói pünkösdi búcsú helyszínéről vadászok űztek el egy bocsos anyamedvét, hogy megelőzzék a bajt.

Anyamedvét űztek el a csíksomlyói búcsú helyszínéről – Vadászok védik a zarándokokat

Címlapkép: illusztráció. Forrás: freepik

Iratkozzon fel hírlevelünkre