Kalmár Ferenc: Nincs nemzetközileg elfogadott definíciója a nemzeti kisebbség és autonómia fogalmaknak

„Egy nemzeti kisebbség megmaradása nagyon nehéz a mai körülmények között, főleg azokban az országokban, amelyek hallgatólagosan vagy sem, etnikai homogenizálásra törekszenek” – mondta Kalmár Ferenc, a Külgazdasági és Külügyminisztérium Magyarország szomszédságpolitikájának fejlesztéséért felelős miniszteri különmegbízottja a Gondola.hu-nak adott interjújában, Molnár Pálnak nyilatkozva.

Kalmár Ferenc az Európa Tanács fennállásának 75. évfordulója alkalmából a nemzeti kisebbségekhez tartozó fiatalok aktív politikai részvételéről szóló konferencián szólalt fel kedden Budapesten. Szavai szerint „a kisebbségi jogok eléréséhez proaktív viselkedésre van szükség, a fiataloknak bátraknak kell lenniük, nem szabad azzal törődniük, hogy mit mondanak nekik a többségi társadalomból.”

Felhívta a figyelmet, hogy bizonyos alapfogalmakkal sajnos a fiatalok nincsenek tisztában, az egyik ilyen a nemzeti identitás, amelyet az emberi méltóság részének nevezett.

A konferencia, illetve az ott elhangzottak kapcsán készült vele az interjú.

„A nemzeti kisebbségvédelemmel kapcsolatos fogalmakat általában a politikusok, de még sok szakember is úgy használja, ahogy ő azt megfogalmazza magának, vagy ahogy éppen valahol hallotta” – mondta.

Az identitás fogalmát, mely alapvető, fontos lenne pontosítani, valahogy meghatározni. Ne felejtsük, hogy több ide vonatkozó fogalomnak nincs meg a nemzetközileg elfogadott definíciója. Például ilyen maga a „nemzeti kisebbség” vagy az „autonómia”

– folytatta.

„Tisztában kell lennünk azzal, amiről beszélünk. Egy tárgyalás elején jó tisztázni, hogy a felek mit értenek a használt fogalmak alatt, mert néha kiderül, hogy eltérően értelmezik azokat és gyakorlatilag elbeszélnek egymás mellett” – jelentette ki.

„Az identitás egyéni, amikor magunkat emberként határozzuk meg, és kollektív, amikor egy közösség tagjaként (…) A személyben rejlő értékek kibontakozása, az értékteremtés, ez utóbbiból származnak” – mondta a miniszteri különmegbízott.

Amikor nemzeti kisebbségvédelemről beszélünk, akkor valójában az identitást védjük

– emelte ki, s hozzátette, hogy a nemzeti kisebbségek „megmaradásához szükségesek úgy az egyéni, mint a kollektív jogok”.

Ha ez utóbbiak hiányoznak, akkor a kisebbségben élő egyén előbb vagy utóbb a többségi társadalom vonatkozásában alakítja ki kollektív identitását, ami asszimilációhoz vezet. Így lesz Európa és a világ szegényebb

– mutatott rá Kalmár Ferenc az interjúban.

Címlapkép: Kalmár Ferenc, a Külgazdasági és Külügyminisztérium Magyarország szomszédságpolitikájának fejlesztéséért felelős miniszteri különmegbízottja beszédet mond az Európa Tanács fennállásának 75. évfordulója alkalmából a nemzeti kisebbségekhez tartozó fiatalok aktív politikai részvételéről szóló konferencián. Fotó: MTI/Hegedüs Róbert

'Fel a tetejéhez' gomb