Elfogadta a parlament: Nincs elnöki kegyelem annak, aki kiskorú sérelmére követett el szexuális bűncselekményt

Elfogadta az alaptörvény tizenharmadik módosítását, valamint a gyermekvédelmi törvények módosítását kedden az Országgyűlés.

A képviselők 152 igen, egy nem szavazattal hagyták jóvá a Tuzson Bence igazságügyi miniszter által jegyzett jogszabályt.

A módosítás alapján a köztársasági elnök a jövőben a kormány tagjának ellenjegyzése nélkül gyakorolhatja egyéni kegyelmezési jogát, továbbá sarkalatos törvény határozza meg azon, a gyermek sérelmére elkövetett szándékos bűncselekmények körét, amelyek esetében az államfő nem adhat kegyelmet.

Egy nappal korábban, az alaptörvény tizenharmadik módosításáról szóló törvényjavaslat bizottsági jelentéseinek és az összegző módosító javaslat vitájában Salacz László, a törvényalkotási bizottság előadója azt mondta:

a módosítás fontos célja, hogy kiegészítse a gyermekvédelmi rendszert szabályozó normákat kizárva annak lehetőségét, hogy köztársasági elnöki kegyelemben részesülhessen az, aki kiskorú sérelmére követett el szexuális bűncselekményt.

A pedofil bűncselekmények elévülésével, a pedofilnyilvántartással és a pedofil bűnelkövetők feltételes szabadlábra helyezésével kapcsolatban is tartalmaz rendelkezéseket a gyermekek védelme érdekében egyes törvények módosítása, amelyet kedden elfogadott az Országgyűlés.

A képviselők 163 igen szavazattal és 14 tartózkodás mellett fogadták el a jogszabályt, amelynek a legtöbb rendelkezése július 1-jén lép hatályba.

A büntető törvénykönyvben rögzítették, sosem évülnek el a 18 év alattiak ellen elkövetett szexuális bűncselekmények.

Nem bocsátható feltételes szabadságra az, akit 18 év alatti sérelmére elkövetett nemi élet szabadsága és a nemi erkölcs elleni bűncselekmény miatt ítéltek végrehajtandó szabadságvesztésre.

(MTI)

Címlapkép: Szavaznak a képviselők az Országgyűlés plenáris ülésén június 11-én. Fotó: MTI/Kovács Attila

Iratkozzon fel hírlevelünkre