„A franciák forradalmat akarnak!” – A francia jobboldal kétszer annyi szavazatra számíthat az EP-választáson, mint a baloldali pártok

„A franciák forradalmat akarnak!” – ezt a mondatot tavaly decemberben írta le a Lejdd.fr, mert egy közvéleménykutatás szerint már akkor is látszott, hogy szakadék alakul ki a francia nép törekvései és a kormány elképzelései között. Ami a migrációt illeti, a franciák sokkal határozottabb vezetést vártak el az ország vezetőitől, ezért a baloldali és jobbközép szavazók törekvései gyakran találkoztak a jobboldali szavazókéival.

Azt azonban senki sem gondolta, hogy az EP-választásokig a francia jobboldal annyira megerősödik, mint ahogy az a legújabb mérésekből kiderült. A CNews, a Europe 1 és a JDD legutóbbi OpinionWay közvélemény-kutatása szerint a Jordan Bardella vezette lista a szavazatok 32 százalékára számíthat. Bardella a Rassemblement National (RN), a Nemzeti Tömörülés fiatal elnöke, akinek Marine Le Pen kiváló érzékkel adta át a stafétabotot, az RN pedig tudatosan puhított a kommunikációján, hogy ellensúlyozza azt a rengeteg mocskot, amelyet a liberális sajtó éveken keresztül rájuk hordott.

Ami a jobboldalnak sikerült, a Macron által alapított pártnak nem. A liberális és centrista Reneszánsz lista (Renaissance, RE) december óta öt százalékot veszített (!), és jelenleg 15 százalékon áll. Listavezetőjük Valérie Hayer a Renew Europe EP képviselője. Decemberhez képest valamelyest javított helyezésén a Place publique és a szocialista párt által támogatott balközép Raphaël Glucksmann (szintén EP-képviselő), aki jelenleg 14 százalékon áll.

A többi párt eredménye szinte eltörpül az RN-hez képest. François-Xavier Bellamy, Les Républicains (LR) jobboldali listája enyhén csökkenve éppen eléri a 7 százalékot. A Marion Maréchal által képviselt Reconquest párt továbbra is stabilan 7 százalékon áll, hűséges választói bázissal, de jelentős növekedés nélkül. Marion Maréchal amúgy Marine Le Pen unokahúga és pártját a szélsőjobboldalhoz sorolják. Mi több, a pártja februárban bekerült az olasz és lengyel vezetésű euroszkeptikus EP-frakcióba.

A La France Insoumise (LFI) baloldali párt 6 százalékra süllyedt, és egymást követő második hete esik vissza. A Europe Ecology (EELV), azaz a Zöldek 5 százalékon állnak, míg a kommunista jelölt éppen eléri a 3 százalékot, amivel már semmire sem megy, mert egy hét alatt el kellene érnie az 5 százalékos küszöböt.

Az tehát világosan látszik, hogy a francia választók többsége a jobboldal felé fordult, és az RN-nek – a leendő országgyűlési választásokon – akár koalíciós partnere is lehet a két, jelenleg 7-7 százalékon álló jobboldali párt. Meglehet, hogy Olaszország után Franciaország is jobbra tolódik, akár már az EP-választásokon is.

Címlapkép: francia zászlót magasba emelő férfi, illusztráció. Forrás: freepik

Iratkozzon fel hírlevelünkre