Rétvári Bence: Magyarország nulla toleranciát hirdetett az antiszemitizmussal szemben

„Olyan országban élünk, amelyik egy békés ország, és amelyik nulla toleranciát hirdetett az antiszemitizmussal szemben” – jelentette ki Rétvári Bence, a térség országgyűlési képviselője Vácon, a Vác és a Dunakanyar zsidósága deportálásának 80. évfordulója alkalmából rendezett megemlékezésen – számolt be róla Facebook-oldalán a 0627.hu.

Mint írták, Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára, a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) alelnöke kifejtette, az illegális migrációval távoli országok feszültsége, gyűlölete érkezett meg Európába. Az ide érkező embertömegek nem alkalmazkodni akarnak az itteni viszonyokhoz, hanem saját viszonyaikat hozzák ide. Kiemelte, hogy

elsősorban Nyugat-Európában nőtt az antiszemitizmus mértéke, mely tovább fokozódott az utóbbi hónapokban, amióta a Hamász rátámadt Izraelre.

„A második világháború óta az elmúlt évben nőtt a legnagyobb mértékben az antiszemita támadásoknak a sora. Elsősorban az Egyesült Államokban, Franciaországban, Angliában, Németországban izraeli zászlókat égetnek, azt kiabálják a tömegtüntetéseken, azt skandálják, hogy halál a zsidókra, és Németországban naponta átlagosan öt zsidóellenes bűncselekményt követnek el” – hangsúlyozta az országgyűlési képviselő.

Berlinben antiszemita rigmusokat skandáltak a palesztinpárti egyetemisták

Rétvári Bence rámutatott, hogy a Jewish Policy Research kutatása szerint is Magyarország és Olaszország a legbiztonságosabb hely Európában a zsidóság számára. „Mi minden idegengyűlölettel szemben, és minden magyargyűlölettel szemben is nulla toleranciát hirdettünk, sem zsidókat, sem cigányokat, sem magyarokat, sem keresztényeket, senkit nem lehet gyűlölet tárgyává tenni Magyarországon, és az erőszakkal szemben is nulla toleranciát hirdettünk. Nem sok ország van Európában és az észak-atlanti térségben, amelyik nem engedélyez Izrael ellenes tüntetéseket. Magyarország ilyen ország. Mi nem engedélyeztünk az elmúlt hónapokban sem Izrael-ellenes tüntetéseket” – mondta.

Beszélt arról is, hogy ugyanezt az álláspontot képviselik a háború kapcsán is: „az első fegyvert nem szabad küldeni, mert az első fegyver után jön a második, a lőszer után a fegyver, utána a tank, a repülő, és nem tudjuk, hogy hol van ennek a vége” – mondta. Hozzátette, hogy

az első pontnál kell megállítani az erőszakot, a háborút és az antiszemitizmust.

A Váci Zsinagógában elmondott beszédében két jelenlegi váci önkormányzati képviselőről is beszélt. Mint fogalmazott: „Itt Vácon is, igencsak csalódottak, sőt azt mondom, hogy dühösek vagyunk, hiszen van két önkormányzati képviselő, akik korábban egyértelmű és nagyon durva antiszemita megnyilvánulásokat tettek. Azt kérte a Váci Zsidó Hitközség is, hogy ezek a képviselők ne indulhassanak újra a következő választáson.”

Amint arra beszámolójában a 0627.hu rámutatott, a térség országgyűlési képviselője Fehér Zsolt és Tótváradi-Nagy Bence jobbikos váci önkormányzati képviselőkre célzott. Fehér Zsolt, a közelmúltban jelentette be, hogy nem indul újra az önkormányzati választáson, Rétvári Bence szerint elsősorban a korábbi pedofil cikket újságjába szerkesztő ügye miatt.

Lemondásra szólította fel a Fidesz-KDNP Vác baloldali polgármesterét, Matkovich Ilonát

Ám Tótváradi-Nagy Bence – tették hozzá – annak ellenére is közéleti szerepet vállal, hogy tetszését egy mosolygós Hitler fejjel fejezte ki a közösségi oldalon, illetve a zsidó egyetemen előszeretettel gúnyolódott, amikor arról írt, hogy még a billentyűzetet is leköpte, amikor megnyitotta a számítógépén a Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetem honlapját.

Nos, őt újraindítják a választáson, ami elfogadhatatlan. Abban az időszakban, amikor látjuk az újfajta antiszemitizmusnak a tömegessé válását Európában. Hogy engedhető meg bármilyen politikai közösség vagy bármilyen városi közösség számára, hogy egy ilyen ember újrázhasson?

– tette fel a kérdést Rétvári Bence.

A Vác és a Dunakanyar zsidósága deportálásának 80. évfordulója alkalmából rendezett megemlékezésen, amelyen mások mellett beszédet mondott Turai János a Váci Zsidó Hitközség elnöke, Marton Zsolt váci megyés püspök, Imre Zsolt a Fidesz-KDNP polgármesterjelöltje is, ismertették a holokauszt váci történetének szomorú mérlegét: 1669 főt vittek el, 1445 főt elégettek, 224 volt a túlélők száma. Munkaszolgálatra 270 főt vittek el, közülük csupán 60 ember élte túl a háborút, így a váci zsidóság 95 százaléka, 1550 ember meghalt vagy eltűnt.

Címlapkép: Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára, a térség KDNP-s országgyűlési képviselője beszédet mond a Vác és a Dunakanyar zsidósága deportálásának 80. évfordulóján tartott megemlékezésen a váci zsinagógában 2024. május 23-án. Fotó: MTI/Lakatos Péter

Iratkozzon fel hírlevelünkre