Moszkva elismerte az Iszlám Állam felelősségét a krasznogorszki merényletben, de Kijev érintettségét is hangoztatta

Az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) vezetője pénteken először jelentette ki, hogy az Iszlám Állam terrorszervezet felelős a krasznogorszki Crocus City Hall koncertteremben márciusban elkövetett, több mint 140 halottal és mintegy 550 sebesülttel járó terrortámadásért, de azt is leszögezte, hogy az ukrán katonai hírszerzésnek (GUR) közvetlen szerepe volt a merényletben.

Bár Alekszandr Bortnyikov elmondta, hogy az eddigi vizsgálatok eredménye szerint az előkészületeket, a finanszírozást, a támadást és a terroristák menekülését az Iszlám Állam – Horaszán terrorszervezet koordinálta az interneten keresztül, de kiemelte, hogy továbbra sem zárták ki Kijev érintettségét az akcióban.

A nyomozás még zajlik, de máris leszögezhetem, hogy az ukrán katonai hírszerzés közvetlenül szerepet játszott a támadásban

– mondta.

Korábban Bortnyikov azt állította, hogy az akció előkészítését “a nyugati szakszolgálatok segítették, és maguk az ukrán szakszolgálatok is közvetlenül részt vettek benne”.

Március végén Vlagyimir Putyin orosz elnök azt mondta, a terrorcselekményt “iszlamista radikálisok” követték el, ám ő sem zárta ki Ukrajna részvételét az akcióban.

Újabb kilenc embert vettek őrizetbe a moszkvai terrortámadás kapcsán – Az orosz hatóságok szerint a merénylethez az ukrán nacionalistáknak is közük van

A kijevi kormány tagadja, hogy köze lenne a merénylethez, amelynek ügyében egyébként már több mint 20 embert vette őrizetbe, köztük a támadás végrehajtásával gyanúsított tádzsik állampolgárokat.

Az Iszlám Állam nem sokkal az akció után már jelentkezett a terrortámadás elkövetőjeként.

(MTI)

Címlapkép: Füst száll fel a lángoló Crocus City Hall nevű hangversenyteremből, amelyben katonai terepruhát viselő fegyveresek tüzet nyitottak Krasznogorszkban 2024. március 22-én. Fotó: MTI/AP/Szergej Vegyjaskin

Iratkozzon fel hírlevelünkre