Soltész Miklós a fiatalokhoz: Krisztus titeket is hív, csak nem mobiltelefonon

A bábeli zűrzavarra, amely mai korunkra is jellemző, a kereszténység a válasz – jelentette ki Soltész Miklós egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkár, a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) alelnöke hétfőn a partiumi Szilágypér református templomának avatóünnepségén.

A Szatmár megyei településre Csíksomlyóról érkezett államtitkár beszédében a Biblia számos tömegjelenete közül kettőt emelt ki, melyek szembe állíthatók: a bábeli zűrzavar és a pünkösd.

Rámutatott: a bábeli zűrzavar mai korunkra is jellemző, ezért fiataloknak és felnőtteknek egyaránt nehéz eligazodni benne. Példaként erre a gender-kérdést és a közelben dúló háborút említette.

Ezzel szemben a pünkösd csodája az volt, hogy az akkori világból mindenhonnan összegyűlt emberek megértették egymást, mert a tanítás egyszerű és közvetlen volt.

Ezt az ünnepséget, a templom felújítását is nyugodtan nevezhetnénk a pünkösd csodájának, mert összefogás eredménye, a magyar és román állam is támogatta anyagilag, de a település lakói és az elszármazottak is adományokkal segítették

– mondta Soltész Miklós.

“Mi ez, hogyha nem egy pünkösdi összefogás? Mi ez, ha nem annak az üzenete, hogy megértjük egymás szavát, megértjük az üzenetet? Hogy a bábeli zűrzavarra a válasz a kereszténység” – folytatta.

Hangsúlyozta, nem fontos, ki milyen módon és milyen nyelven keresi Krisztus útját, reformátusként, katolikusként vagy ortodoxként. “A fontos, hogy megtaláljuk egymásban az üzenetet, megtaláljuk egymásban az egységet és a közösséget” – mondta.

A felújított református templom a partiumi Szilágypéren az átadása napján, 2024. május 20-án.
Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Figyelmeztetett: Romániában, a Kárpát-medencében és Európában egyaránt óriási kihívás előtt állunk, és a mai világban zajló “őrületet” a keresztény emberek tudják megfordítani. “A keresztény emberek tudnak azért imádkozni és könyörögni, hogy a bábeli zűrzavar elcsendesedjék, és a mi üzenetünk legyen hangos” – húzta alá.

Külön szólt a fiatalokhoz, Krisztus követésére bíztatva őket:

Krisztus titeket is hív, csak nem mobiltelefonon

– fogalmazott, kérve őket, hogy csínján bánjanak a digitális eszközzel, mert sok hazugságot is rejt, mely eltávolíthatja őket az egyháztól, a nemzettől.

Pataki Csaba, Szatmár megye újrázni készülő tanácselnöke gyerekkorát idézte fel, amikor a maroknyi gyülekezet összefogott és felújította ütött-kopott templomát. A megújult templom hitet ad a gyülekezetnek – mondta.

Rámutatott: közösen kell továbbépíteni a jövőt, de ahhoz, hogy könnyebb legyen az építkezés, a magyaroknak ott kell lenni Szatmáron, Bukarestben és Brüsszelben is a döntéshozók között.

Hangsúlyozta: sorsdöntő az idei év, ugyanis “nem elegek a falak, nem elegek a szép épületek”, meg kell tölteni őket hittel, a közösségeket pedig meg kell tartani kereszténynek és magyarnak.

Nagy Éva, a román vallásügyi államtitkárság tanácsosa Ciprian Olinici államtitkár üzenetét tolmácsolta, hangsúlyozva: minden alkalom ünnep, amikor “hitünk, anyanyelvünk, kultúránk megőrzésére és fejlesztésére” fektetjük a hangsúlyt. Aláhúzta: megmaradni és maradandót alkotni az értékeket megőrizve, összefogva lehet.

Bogdán Szabolcs János püspök igét hirdet a felújított református templom átadásán a partiumi Szilágypéren 2024. május 20-án. Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Biztosította Bogdán Szabolcs János királyhágómelléki református püspököt és Szabó Sándor szilágypéri lelkipásztort, hogy számíthatnak a segítségükre, a híveket pedig kérte, minél gyakrabban nyissák ki felújított templomuk ajtaját.

Szilágypér középkori református templomának teljeskörű felújítása 2022-ben kezdődött, a falak nedvesedése miatt a vakolatot is le kellett verni, onnan folytatni a munkát. A munkálatokat a mintegy 500 lelkes gyülekezet mellett a magyar és a román kormány is támogatta.

Iratkozzon fel hírlevelünkre