A magyarok harmada az ukrajnai háború súlyosbodásától tart

A magyar felnőttek 68 százaléka szerint nem fog csökkenni a háború intenzitása Ukrajnában a közeljövőben. Sőt, a magyarok harmada egyenesen a háborús helyzet súlyosbodásától tart – derült ki a Magyar Társadalomkutató szerkesztőségünknek kedden eljuttatott felméréséből.

Miközben az ukrajnai háború a harmadik évébe lépett, és mind az Európai Unió, mind az Egyesült Államok, mind pedig a NATO hosszútávú támogatást tervez nyújtani Ukrajnának, az orosz seregek május 10-én támadást indítottak Harkiv környékén. A Magyar Társadalomkutató Kft. időszerűnek látta annak vizsgálatát, hogy a magyar társadalom miképp ítéli meg a háború enyhülésének esélyeit – írták.

A felnőtt magyar lakosságot reprezentáló válaszadók több mint kétharmada (68 százalék) szerint a háború intenzitása nem fog enyhülni a közeljövőben, sőt, a magyarok mintegy harmada (32 százalék) a háborús konfliktus fokozódásától tart. A magyarok kevesebb mint ötöde (18 százalék) optimista csak a háború intenzitásával kapcsolatban, és valószínűsíti annak csökkenését. Mivel szerintük nem fog enyhülni a közeljövőben a háború intenzitása, a magyarok többsége a háború elhúzódását tartja a legvalószínűbbnek.

A magyarok nem várnak javulást az ukrajnai háború hevességében a közeljövőben. Forrás: Magyar Társadalomkutató Kft.

A kutatás megállapította azt is, hogy a férfiak pesszimistábbak a nőknél a háború intenzitásának alakulását illetően, hiszen 36 százaluk szerint az fokozódni fog, míg a nők csupán 27 százaléka vélekedik így.

A kutatás 1000 fő telefonos (CATI) megkérdezésével készült, az adatfelvételre 2024. május 13-15. között került sor. A minta reprezentatív a 18 évesnél idősebb lakosságra nem, kor, régió, településtípus és iskolai végzettség szerint – közölték.

Címlapkép: Az orosz védelmi minisztérium sajtószolgálatának felvételén a minisztérium űreszközeit emeli a levegőbe egy Szojuz 2.1b hordozórakéta az Arhangelszk megyei Pleszeck katonai kísérleti űrrepülőterén 2024. május 17-én, az Ukrajna elleni orosz háború harmadik évében. Fotó: MTI/AP/Orosz védelmi minisztérium sajtószolgálata

Iratkozzon fel hírlevelünkre