Finn miniszterelnök: A parlament előtt az Oroszországból érkező migránsok visszafordítását engedélyező törvényjavaslat

Finnország az Európai Uniótól vár közös intézkedéseket az Oroszországból érvényes beutazási dokumentumok nélkül érkező migránsok megállítására – jelentette ki Petteri Orpo finn kormányfő kedden.

Bejelentette, hogy a kormány kedden a parlament elé terjesztette az Oroszországból érkező bevándorlók visszafordítását engedélyező törvényjavaslatot.

Finnország tavaly zárta le Oroszországgal közös határait a főként Szíriából és Szomáliából érkező bevándorlók megállítására, Moszkvát pedig azzal vádolta, hogy a migrációt fegyverként használja az Európai Unió ellen, amit Oroszország tagad.

Finnország minden Oroszországgal közös határátkelőhelyét zárva tartja

A határlezárások ellenére további bevándorlók érkeztek Finnországba.

Számunkra a nemzetbiztonság és az uniós országok biztonsága az első. Tisztában vagyunk az Európai Unió külső határainak ellenőrzésével kapcsolatos felelősségünkkel

– mondta a kormányfő Helsinkiben tartott sajtótájékoztatóján.

A jobboldali kormánykoalíció törvénytervezetében elismerik, hogy a migránsoknak a menedékkérelem elbírálása nélküli visszafordításával Finnország megsértené nemzetközi emberi jogi kötelezettségvállalásait, de hangsúlyozzák, hogy az intézkedések alkalmazása ideiglenes és korlátozott lesz.

Orpo a javaslatot az elmúlt hétvégén ismertetve hangoztatta azt is, hogy

hírszerzési adatok szerint Oroszországban még ezrek várakoznak arra, hogy lehetőségük legyen átlépni a határt.

A most beterjesztett jogszabályt először a finn törvényhozás alkotmányügyi bizottsága vizsgálja meg. Elfogadásához öthatodos többségre lenne szükség.

(MTI)

Címlapkép: Petteri Orpo finn miniszterelnök az Európai Parlament plenáris ülésén az Európai Parlament strasbourgi üléstermében a 2024. március 13-án. Fotó: MTI/EPA/Ronald Wittek

Iratkozzon fel hírlevelünkre