Korzenszky Richárd atya: A Kárpát-medencében a gyökereinkhez hozzátartozik a magyarságunk és a kereszténységünk

A Kárpát-medencében a gyökereinkhez hozzátartozik a magyarságunk és a kereszténységünk, a keresztény kultúra. Nem a hitről beszélek. Hogy ki hívő, ki nem hívő, azt egyedül az Úristen tudja – fogalmazott Korzenszky Richárd bencés szerzetes könyvének bemutatóján szerdán Budapesten, a Józsa Judit Galériában.

Az Ajándékként fogadom el című, Korzenszky Richárd bencés szerzetes életútja és gondolatai alcímű interjúkötetben Elmer István író, újságíró beszélget a szerzetessel.

A szerdai eseményen, amelyen teljesen megtelt a galéria, szintén Elmer István beszélgetett Korzenszky Richárddal, valamint Mohai Gábor előadóművész olvasott fel részleteket a könyvből.

„A belépés egy szerzetes közösségbe nem menekülés, hanem valaminek a vállalása. […] Senki nem kényszerített bennünket ide, mi nem lemondtunk valamiről, hanem vállaltunk valamit. Szabadnak kell lennünk sok mindentől, ahhoz, hogy önként és szabadon lekössük magunkat valamire, valamihez. Amikor egy férfi és egy nő keresztény házasságot köt, az oltár előtt a pap fölteszi nekik a kérdést: Szabad elhatározásukból jöttek-e ide? Akkor folytatódik a szertartás, ha kimondják az igent. Nem arról van szó, hogy a pár lemond valamiről, a férfi például a világ többi hölgyéről, illetve a hölgy a világ többi férfijáról, hanem a sokból kizárólag egymást választják. S ekkor teljesedik ki az életük. Ekkor tudják kimondani azt, hogy kincsem, egyetlenem, életem. A házasság tehát nem lemondás, hanem vállalás. A szerzetesség sem lemondás, az egy vállalás” – olvasta fel Mohai Gábor a bencés szerzetes szabadsággal kapcsolatos gondolatait.

A könyvbemutatón röviden Hölvényi György, a Kereszténydemokrata Néppárt alelnöke, európai parlamenti képviselő is szót kapott. Pódiumra invitálása során elhangzott, hogy ő a könyv egyik ötletgazdája és megjelenésének támogatója.

Hölvényi György (j2), a Kereszténydemokrata Néppárt alelnöke, európai parlamenti képviselő támogatta a könyv megjelenését. Középen ül Korzenszky Richárd, a kép jobb szélén Elmer István. Fotó: Vasárnap.hu/Majer Tamás

Hölvényi György felidézte, korábban megadatott számára, hogy munkatársa lehetett az atyának, s mindaz, amit az olvasók a könyvben sűrítve kapnak meg – a szerzetes derűs bölcsessége, gondolatai – neki anno mindennapos ajándék volt.

A politikus rámutatott, hogy azért is egyedülálló ez a kötet – amelyet többszöri olvasásra ajánlott –, mert benne van az atya személyisége.

Sokan vettek részt a szerdai könyvbemutatón a budapesti Józsa Judit Galériában. Fotó: Vasárnap.hu/Majer Tamás

A sok témát áttekintő beszélgetés és felolvasás során a globalizmus, illetve a migráció is előkerült. Mohai Gábor az alábbi idézetet olvasta fel a könyvből.

„Az értékrelativizmus mellett, vagy még azt megelőzően említeni kell a globalizmust. Olyan erőket tapasztalunk a világban, amelyek sokkal inkább a gazdaság és nem a kulturális egyesítés felé hatnak. A gazdasági egyesítés csoportérdekektől függ és semmi köze a kultúrához. Keményebben szólva, kultúrszeméttel meg lehet teremteni egy határokon átívelő közösséget. […]

Az európai civilizáció halálra ítélte önmagát. Mert ha az Európai Unió népei nem képesek arra, hogy saját magukat létszámban reprodukálják, akkor lehet, hogy előáll egy olyan etnikai vákuum, amelyet nagyon örülnék, ha magyar anyanyelvű színes bőrűek töltenének be. De a Föld azé, aki teleszüli. És hozzák a maguk kultúráját. Integrálódni nem fognak.

A bevándorlók saját kultúrája, még ha nem olyan fejlett is, mint a miénk, sokkal erősebb és zárt rendszer. És ez a zárt rendszer nem fog illeszkedni a mi föllazuló rendszerünkhöz” – hangzottak el Korzenszky Richárd gondolatai.

Az Ajándékként fogadom el című interjúkötetből az olvasók megismerhetik Korzenszky Richárd bencés szerzetes életútját. Fotó: Vasárnap.hu/Majer Tamás

Amelyhez az atya szóban hozzátette egyfelől azt, amelyet tudósításunk bevezetőjében mutattunk meg olvasóinknak, majd a következőket:

Felelősségünk van. Meg kell őriznünk a józanságunkat, nem lehetünk kirekesztők. Kell, hogy elfogadók legyünk, szolidárisak legyünk. Ismételni tudom azt, amit többször hallottam, hogy a bajt nem kell idehozni, van itt épp elég, de ott kell segíteni, ahol otthon vannak azok, akiknek az a hazájuk és ott a saját anyanyelvükön vették birtokba a világot

– mondta.

Címlapkép: Az Ajándékként fogadom el című, Korzenszky Richárd bencés szerzetes életútja és gondolatai alcímű interjúkötetben Elmer István író, újságíró beszélget a szerzetessel. A szerdai budapesti könyvbemutatón sokan kérték az atyát, dedikálja a könyvet. Fotó: Vasárnap.hu/Majer Tamás

Iratkozzon fel hírlevelünkre