Gyűlnek a kétes arcok Magyar Péter körül

Magyar Péter a színrelépése óta abból él, azzal szerez népszerűséget, hogy hergeli az őt körülvevő tömeget és az arra fogékony választókat. A hosszú távú politizáláshoz ugyanakkor ez kevés, mást viszont, egyelőre úgy tűnik, hogy nem tud kínálni a baloldal új Messiása.

Magyar Péter nagyjából két hónappal ezelőtti színrelépése óta szinte csak beszél, méghozzá arról, hogy hogyan kellene leváltani Magyarországon egyszerre a kormányt és az ellenzéket. Arról csak néha és kevés szó esik, hogy milyen Magyarországot képzelne el, ha valamilyen balszerencse folytán ő kormányozhatna Magyarországon. Ha mégis szóba kerül ez, akkor sem futja többre tőle a már megszokott, általános és közhelyes ígéreteknél. Persze ezen már meglepődnünk sem kellene, hiszen

eddig alig volt olyan baloldali Messiás, aki túl tudott lépni azon a mantrán, hogy azért szavazzanak rá, mert “ő nem Orbán.”

A politika ugyanakkor csak egy darabig szólhat a szavakról, hamar eljön az a pont, amikor cselekedni is kell. Kifejezetten így van ez egy választási kampányban, amikor is jelölteket kell állítani, pártot kell építeni. És valójában ez mutatja meg egy politikus és egy politikai erő milyenségét, nem azok a szép szavak, amelyeket egy-egy rendezvény során mond. A kutya tehát itt van elásva, és nem árt egy pillantást vetni ebből a szempontból is Magyar Péterre, a Tisza Pártra és annak jelöltjeire. 

Itt van mindjárt a fővárosi listán induló Ordas Eszter, aki úgy akar képviselő lenni Budapesten, hogy nem is olyan rég, 2020-ban még meg akarta károsítani a fővárost. A Mandiner információi szerint ugyanis egy hajóüzemeltetési tenderen próbált több cég kartellezni. A terv és így Budapest megrövidítése csak azért nem sikerült, mert a BKV észrevette a simlit, a Gazdasági Versenyhivatal pedig vizsgálatot indított. Miután pedig az érintettek beismerő vallomást tettek, a GVH összesen 16 és fél millió forintos büntetést szabott ki az ügyben. 

Van az a vicces mondás, hogy rablóból lesz a legjobb pandúr, ugyanakkor Magyar Péter most tényleg egy olyan embert akar a Fővárosi Közgyűlésbe küldeni, aki korábban meg akarta rövidíteni azt a várost, amelyet most képviselne.

A fővárosi jelöltek mellett érdemes egy pillantást vetni Magyar Péter európai parlamenti választásra felállított listájára is. A Mandiner gyűjtése szerint itt is van furcsaság bőven. A nevek között ugyanis van olyan, aki korábban agymosottnak nevezte a magyarokat és olyan is akad, aki Brüsszelben éveken át lobbizott a rezsicsökkentés ellen. Sőt, még olyan személyek is felfértek Magyar Péter listájára, akik szívesen reklámozzák a gendermozgalmat és a woke ideológiát. Erre szokták mondani, hogy 

aki úgy viselkedik, mint egy baloldali, úgy beszél, mint egy baloldali és olyan témák fontosak neki, mint egy baloldalinak, az valójában baloldali.

Így van ez Magyar Péter EP-listájával is. Annak ellenére is igaz ez, hogy ő maga szereti azt hangsúlyozni, hogy balról és jobbról is várja a szavazókat a Tisza Pártba. Úgy tűnik ugyanakkor, hogy a jobboldali szavazók átlátnak a szitán és nem ülnek fel Magyar Péternek. Ezt mutatják a különböző közvélemény-kutatások is. Bár az egyes cégek és intézetek száma között óriási eltérést tapasztalunk, valójában csupán abban van vita közöttük, hogy melyik baloldali párttól mennyi szavazót vehetett el Magyar Péter, és hogy jelenleg ő, vagy a DK-MSZP-Párbeszéd szövetség a baloldal legnagyobb ereje. Ami minden kutatásból egyértelmű: a Fidesz-KDNP továbbra is magasan a legnépszerűbb pártszövetség ma Magyarországon.

Úgy tűnik, hogy a magyar választók értik, amiről Orbán Viktor beszélt országjárása egyik állomásán. A miniszterelnök úgy fogalmazott, hogy “Brüsszelbe háborúpárti képviselőt küldeni olyan, mint a Dunába vizet hordani: lehet, csak felesleges. Abból van ott elég.” A magyarok többsége ezt szerencsére még mindig látja és rájött arra, hogy ez a választás többről szól, mint a baloldali helyezkedés. Háborúról és békéről, a hosszútávú jövőnkről kell dönteni, és nem lehet hibázni.

Címlapkép: Magyar Péter jogász beszédet mond a Budapest belvárosába meghirdetett gyűlésén a Vértanúk terén 2024. március 26-án. Fotó: MTI/Lakatos Péter

Iratkozzon fel hírlevelünkre