Zarándokok Mindszenty atya nyomában – Harminc éve kezdődött a bíboros szentté avatási eljárása

Esztergomban zárult az Országos Engesztelő Mindszenty-zarándoklat szombat délelőtt, ahol Erdő Péter bíboros, prímás mutatott be ünnepi szentmisét a hercegprímás földi maradványait őrző bazilikában. Vele koncelebráltak a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) jelen lévő tagjai és paptársak, a szentbeszédet Martos Levente Balázs püspök mondta.

Zarándoklaton mindenféle hosszabb utazáson gyakran megesik, hogy az utasok útközben előveszik az elemózsiájukat és megkínálják egymást. Egyesek talán félénken, óvatosan, mások gyakorlottan és jó szívvel adnak a sajátjukból. Aki úton van aligha válogat, jól esik az ajándék falat, jól esik az osztozás maga, hogy együtt vagyunk, együtt vagyunk úton – mondta Martos Levente Balázs.

Martos Levente Balázs mondta a szentbeszédet. Forrás: Facebook/Esztergom-Budapesti Főegyházmegye

Mi is egy zarándoklaton vagyunk, országos engesztelő zarándokon, amelyet Mindszenty József bíboros úr tiszteletére tartunk ilyenkor. Azt is mondhatnánk, hogy a zarándok bíboros mellé szegődünk, s vele együtt rágondolva teszünk ma néhány lépést. Hadd mondjam el, hogy néhány élményt én is hosszabb ideje gyűjtögettem a zarándoktáskámban – folytatta.

Januárban elmentem Zalaegerszegre, ahol Mindszenty atya száz éve plébános volt. Megnéztem ott az életéről nemrég készített nagyszerű kiállítást is. Aztán februárban felkerestem egy börtönt a budapesti Conti utcában. Itt raboskodott az ártatlanul elítélt bíboros.

Teljes titokban, az akkori Magyarország legszigorúbb börtönében, több mint öt éven át. Márciusban végül néhány barátommal húsz kilométert gyalogoltam Rétság és Felsőpetény között. Azon az eső áztatta tájon, ahol ’56 október végén katonák szabadították ki őt, hogy majd Budapestre jöjjön a forradalom végére. Azt hihetitek, hogy dicsekedni akarok ezzel a január-február-márciusi hármas lépéssel. Pedig nem erről van szó. Egyszerűen csak fel akartam idézni, megpróbáltam a lépteihez társulni, vele tartani, elképzelni, megérezni, mi minden hatott rá, milyen sokféle helyzetben kereste, kérte és meg is találta Isten segítségét – fogalmazott a püspök.

Sokan vettek részt az Országos Engesztelő Mindszenty-zarándoklaton és az esztergomi szentmisén. Forrás: Facebook/Esztergom-Budapesti Főegyházmegye

Néha nem könnyű a másik emberre ráhangolódni, igazán odafigyelni. Ebben az igyekezetben pedig sokat segít, ha vele tartok, mellészegődöm, ha a nyomába lépek. Igazából Jézus is ezt tette és ezt teszi. Társunk lett a mi emberi utunkon.

Mondom, én csak néhány lépést tettem Mindszenty atya nyomában és ezek mégis megjelölnek, alakítanak. A bakancsomon odahaza még ott van a vastag felsőpetényi sár – idézte fel az atya, s így folytatta:

Szép magyar nyelvünkben sárdobálást említenek, ha mocskolódást, oktalan, nemtelen gyalázkodást akarnak kifejezni. A bakancsra, a cipőre is sár ragad, de jobban megviseli a szívünket, ha folyton olyan környezetben kell élni, dolgozni, ami gyűlölködő, harsány és erőszakos.

Ha visszagondolok rá, nyomaszt a Conti utcai börtön rideg fuvallata. Vajon meddig bírnék egy ilyen helyzetet? A teljes kiszolgáltatottságot, amelyben csak a legmélyebb hit, a legmélyebb bizonyosság marad érvényes és erőt adó

– jelentette ki.

Az egyik legifjabb zarándok Esztergomban. Forrás: Facebook/Esztergom-Budapesti Főegyházmegye

A szentmise végén a főpásztorok és az asszisztencia, a jelen lévő közjogi méltóságok, a társadalmi és kulturális élet jeles képviselői, valamint az egyes zarándokcsoportokat képviselő hívek a bazilika kriptájába vonultak, ahol elhelyezték az emlékezés virágait Mindszenty József végső nyughelyénél, gyertyát gyújtottak a tiszteletére, és közösen imádkoztak mihamarabbi boldoggá avatásáért.

Engesztelő Mindszenty-zarándoklat Magyarországért Esztergomba

Harminc éve kezdődött Mindszenty bíboros szentté avatási eljárása. Öt éve Isten Tiszteletreméltó Szolgájának nevezhetjük őt, amióta Ferenc pápa hivatalosan is elismerte az életszentségét.

Forrás: Esztergom-Budapesti Főegyházmegye

Címlapkép: Esztergomban zárult az Országos Engesztelő Mindszenty-zarándoklat. Erdő Péter bíboros, prímás mutatott be ünnepi szentmisét a hercegprímás földi maradványait őrző bazilikában. Forrás: Facebook/Esztergom-Budapesti Főegyházmegye

Iratkozzon fel hírlevelünkre