Kopp Mária Intézet: Magyarországon széles körű az anyaság megbecsültsége

Magyarországon mind a családokban, mind az állam részéről elismerésben részesülnek az édesanyák. A magyarok többsége megünnepli az anyák napját, az állam pedig számos intézkedéssel támogatja az anyákat – jelentette ki a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (KINCS) szerkesztőségünknek vasárnap eljuttatott közleményében.

A KINCS korábbi felméréséből kiderült, hogy a magyarok 96 százaléka felköszönti az édesanyját anyák napján.

A többség (91%) úgy nyilatkozott, hogy jó a kapcsolata az édesanyjával, amit bizonyít, hogy tízből nyolcan napi rendszerességgel beszélnek vele.

A legtöbb magyar úgy gondolja (78%), hogy az anyák tartják össze a családokat és a gyermekek felnevelésében nekik van a legnagyobb szerepük.

A közleményből kiderült továbbá, hogy Magyarországon 3,13 millió anya él, akik életük során összesen 6,22 millió gyermeknek adtak életet, azaz a magyarországi anyáknak átlagosan két gyermekük van. A 2000-es évek eleje óta a felnőtt korú nők körülbelül háromnegyede édesanya. 2011-hez képest az átlagos gyermekszám a 20-35 éves anyai korosztályban kissé növekedett (1,67-ről 1,72-re), miközben

a 45-49 éves anyák körében most 10 ezerrel több a nagycsaládos, azaz a három vagy több gyermeket nevelő édesanya, mint 2011-ben.

Magyarország a családpolitikáját az édesanyákra alapozza, az ő igényeikhez igazodik az intézkedések jelentős része – írták, s hozzátették, hogy a kormányzat számos lehetőséget biztosít, amely célzottan az anyákat támogatja. Az anyaság és a gyermeknevelés elismerését fejezik ki az anyáknak járó adókedvezmények (négygyermekes és 30 év alatti anyák szja-mentessége), a csecsemőgondozási díj összegének a korábbi fizetés száz százÖsszes bejegyzésalékára emelése, a GYED Extra, a diákhitel tartozások elengedése, a munkaerőpiaci kedvezmények (részmunkaidős kedvezmények és pótszabadságok), ahogy a Nők 40 is, amely a nagymamák lehetőségeit bővíti.

Magyarország és a magyar emberek megbecsülik az édesanyákat – szögezte le közleményében a szervezet.

Címlapkép: illusztráció. Forrás: freepik

Iratkozzon fel hírlevelünkre