Wolfgang Schüssel volt osztrák kancellár: Európa, Amerika és Kína mind kölcsönösen függenek egymástól

Befelé fordulás helyett Európának együttműködésre kell törekednie potenciális partnereivel, véli Wolfgang Schüssel volt osztrák kancellár, aki a napokban a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen (NKE) járt. A néppárti politikus szerint a függőségek csökkentése helyes törekvés, a szétválasztás, azaz decoupling stratégiája azonban óriási károkat okozhat a világgazdaságban. Az eurazsiamagazin.hu interjúját szemlézzük.

Európa bővítésével vagy újraegyesítésével magának az uniónak a tartalma és szellemisége is megváltozott. Elmozdulás van Európa középső és keleti része felé. […] Új konszenzusra van szükség: mások meghallgatására, különösen az ukrajnai háború miatt. Lengyelország és a balti államok például már sokkal korábban figyelmeztettek arra, hogy mi történhet, de senki nem hallgatott rájuk. Ez az egyik érdekes példa arra, hogy tényleg érdemes meghallgatni másokat, beszélni a különböző tagállamokkal. Szerintem ez Európa új minősége – jelentette ki Wolfgang Schüssel.

Az interjúban arról is kérdeztek a korábbi osztrák kancellárt, hogy miként látja a különbséget az EU Kínához való hozzáállása, a kockázatcsökkentési stratégia és a Kínával továbbra is nagyszabású üzleteket kötő tagállamok közt. Válaszában leszögezte, hogy a kereskedelem az Európai Unió, a Bizottság kizárólagos kompetenciája.

Szerintem ez jó így, mert szükség van egy erős partnerre egy olyan óriással szemben, mint a kínai sárkány – fogalmazott, s hozzátette, fontosnak tartja, hogy az összes tagállam együttesen használja ki az Unió súlyát. Másrészt – folytatta – természetesen minden országnak lehetősége van arra, hogy saját stratégiát dolgozzon ki.

Ami a beruházásokat illeti, mint volt gazdasági minisztert, engem nagyon érdekel, hogy Magyarország milyen jól teljesít a kínai befektetésekkel. Ez egy jó dolog

– mondta.

Wolfgang Schüssel arról is beszélt, hogy nem szabad túlságosan függeni senkitől, sem éppen az orosz gázról, sem az amerikai technológiáktól a csúcstechnológiában, sem a kínai napelemektől.

Gondoljunk csak a világjárványra, amikor hirtelen tudatosult bennünk, hogy nincs elég orvosi felszerelésünk, még maszkunk sem, nem is beszélve a vakcinákról. Úgy gondolom tehát, hogy a kockázatmentesítés nem az egyik fél ellen irányul, hanem csak a saját szuverenitásunk megőrzése a válsághelyzetben

– fogalmazott.

A korábbi osztrák kancellár szerint teljesen lehetetlen a „decoupling”, a szétválasztás, vagyis hogy a Nyugat válassza le magát a világ többi részéről.

Orbán Viktor: Nyugat és Kelet összekapcsolására van szükség

Mind mondta, Európa, Amerika és Kína mind kölcsönösen függenek egymástól.

A decoupling hihetetlen módon károsíthatja a világgazdaságot. Tanulmányok szerint, ha néhány meghatározó területen valódi szétválasztás történik, akkor az 70 vagy 80 százalékpontos kárt okozhat a világgazdaságnak, ami katasztrófa lenne

– mondta Wolfgang Schüssel.

A témában ajánljuk még pénteken megjelent cikkünket. Varga Mihály pénzügyminiszter kijelentette: Magyarország másfél évtizeddel ezelőtt szakított az egyoldalú, elzárkózó gazdaságpolitikával, és a magyar érdekeket előtérbe helyezve Kelet felé is nyitottunk.

Varga Mihály: Magyarország másfél évtizede szakított az elzárkózó gazdaságpolitikával, és Kelet felé is nyitott

Címlapkép: Wolfgang Schüssel korábbi osztrák szövetségi kancellár beszédet mond a European Voices című folyóirat bemutatóján Budapesten, a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen 2024. április 30-án. Fotó: MTI/Balogh Zoltán


Hirdetés
'Fel a tetejéhez' gomb