Hol van a Muzi? Kik szerették a gojzit? Ám legfőképp: hova menjen április 27-én, aki családos? – Mindhárom kérdést megválaszoljuk

A Magyar Nemzeti Múzeum (MNM) Gyermekparadicsom címen családi pikniket szervez a budapesti Múzeumkertben 2024. április 27-én, szombaton. A programokon résztvevő gyermekek és felnőttek megtudhatják többek között, hogy milyen évszázados titkokat rejt a Múzeumkert, milyen játékokat játszottak a „Muziban” 100 évvel ezelőtt a gyerekek, sőt a Pál utcai fiúk kedvenc játékával, a gojzival is játszhatnak, valamint korzózhatnak pesti kisasszonyokkal a Múzeumkert árnyas fái alatt – közölte szerkesztőségünkkel az MNM.

A Muzicska – 19. századi játszótérre az 5 évesnél idősebb gyermekeket várják családjukkal. A résztvevők 10-15 óra között belecsöppenhetnek a békeidők múzeumkerti gyermekparadicsomába, és megismerhetik, mivel játszottak akkoriban a pesti gyerekek a Múzeumkertben.

Az 1848/49-es forradalom és szabadságharc hangulatába repít vissza szintén 10 és 15 óra között a Társasjáték sarok. A gyerekek játszhatnak többek között a Mit is kíván a magyar nemzet? kooperatív kártyajátékkal és a Föltámadott a tenger társasjátékkal is.

A Kerti titkok családi kincskeresőt a 8. életévét betöltött gyerekeket és a családokat számára ajánlják. A 10-14 óra között zajló program során megismerhetik a kert rejtett zugait, a szobrok titkait és körbejárhatják a múzeumkert évszázados eseményeinek különleges helyszíneit.

A Képeslap a múltból egy nosztalgiai fotósarok a 19. századból, ahol az érdeklődők – 10-15 óra között – felpróbálhatják a 19. századi viseleteket, és átélhetik a korszak varázslatos eleganciáját.

A Virágoskert egy tárgyalkotó foglalkozás kicsiknek és nagyoknak, amelyen minden korosztály képviselője részt vehet, ez is 10 és 15 óra között lesz majd ”nyitva”.

A rejtélyes Pest-Buda nevű program – ez 13 órakor kezdődik – nem más, mint egy élő múzeumi nyomozás, ahol a legalább 12 évüket betöltöttek detektívek szerepébe bújhatnak és a városi legendák, titkok és rejtélyek nyomába eredhetnek.

Az Irány a Muzi! fantázianevű program – amely tulajdonképpen egy családi séta és tárlatvezetés a Múzeumkertben – több turnusban indul, az alsó korhatár e programelemen 6 év – a szervezők tájékoztatása szerint.

Emellett a gyerekek kirakósozhatnak, szüleikkel együtt készíthetnek szép tűzzománc ékszereket, s számos más vidámságon vehetnek részt.

A programok egy része regisztrációköteles. Az esemény további részletei a Magyar Nemzeti Múzeum honlapján érhetőek el.

Címlapkép: 2024. március 15-én a Magyar Nemzeti Múzeum. Az április 27-i családi pikniken az 1848/49-es forradalom és szabadságharc hangulatát idéző játékokat is kezükbe kaphatnak a gyerekek a Múzeumkerben. Fotó: Vasarnap.hu/GK

Iratkozzon fel hírlevelünkre