Bakondi György: az EU soros elnökeként Magyarország fontosnak tartja majd a külső határok megerősítését

Az Európai Unió soros elnökeként Magyarország fontosnak tartja majd a külső határok megerősítését – jelentette ki a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója a TV2 Mokka című műsorának csütörtök reggeli adásában.

Bakondi György fontosnak nevezte, hogy az illegális migráció elleni küzdelemben szerzett magyar tapasztalatok – a határőrizet, a jogi határzár, a menekültkérelem uniós határokon kívüli benyújtása – mihamarabb az uniós jogszabályokban is megjelenjenek.

Mindez nem egyszerű feladat – mondta -, mert a közelmúltban elfogadott migrációs paktum mellett figyelemre méltó jogszabálytervezetek készültek arra, hogy az illegális bevándorlókat segítő civil szervezeteket ne lehessen büntetőjogilag felelősségre vonni.

Hozzátette: sürgős volt az unió liberális-baloldali többségének, hogy elfogadják a migrációs paktumot és a kapcsolódó jogszabályokat, egyrészt azért, hogy még a jelenlegi többséggel rendelkező parlament fogadja el azokat, másrészt azért, mert a lakosság értékítélete jelentősen megváltozott 2015-höz képest a migrációról. Az európai parlamenti választási kampányban pedig a jelenlegi többség szeretné azt mutatni, hogy épp most fogadtak el egy kilenc jogszabályból álló törvénycsomagot a külső határok védelmére.

Bakondi György azonban rámutatott:

az európai uniós liberális-baloldali politika menedzselni és bátorítani szeretné a migrációt, és nem megállítani.

A belbiztonsági főtanácsadó éppen ezért szükségesnek nevezte, hogy az Európai Unió politikáján az európai parlamenti választáson változtatni lehessen, és egy új összetételű parlament, illetve bizottság az európai emberek érdekeit képviselje majd a mindennapokban.

(MTI)

Címlapkép: Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója fontosnak nevezte, hogy az illegális migráció elleni küzdelemben szerzett magyar tapasztalatok mihamarabb az uniós jogszabályokban is megjelenjenek. Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Iratkozzon fel hírlevelünkre