Világszép lesz! – Hamarosan befejeződnek a szerkezetépítési munkák a Citadellán

Hamarosan befejeződnek a szerkezetépítési munkák a Citadellán – adta közre a Budavári Palotanegyed megújításának hivatalos oldala. Ezután következik a magyarság szabadságküzdelmeit bemutató kiállítás üvegcsarnokának kivitelezése.

Mint írták, tervezett ütemben halad az erőd megújítása, amellyel a Várkapitányság egy több évtizedes adósságot törleszt. A munka egyik fő célja, hogy a magyarok számára az elnyomás szimbólumaként ismert elzárt Citadellát kinyissák a látogatók előtt.

Nyitottabbá, jobban megközelíthetővé válik a Citadella a felújítás végeztével. Forrás: Facebook/Nemzeti Hauszmann Program

Az erőd belsejét mindeddig csupán egyetlen bejáraton lehetett megközelíteni, ezért a falak megnyitásával új belépési pontokat alakítottak ki az ágyútorony mellett északi és déli irányban, valamint a Szabadság-szobor mögötti falszakaszon – tájékoztattak, s hozzátették: így három irányból is nyitottabbá, jól megközelíthetővé válik a Citadella.

A Szabadság-szobor mögötti bástyarészen már elkészült a lépcsőszerkezet és a feljárót szegélyező pengefalra felkerült az első burkolatelem.

A Szabadság-szobor mögötti bástyarészen már elkészült a lépcsőszerkezet. Forrás: Facebook/Nemzeti Hauszmann Program

Jelenleg a nyugati ágyútorony szerkezetépítésén dolgoznak a szakemberek, amely a közlemény szerint hamarosan elkészül.

Ezt követi a különleges üvegcsarnok építése, amely európai léptékben is szenzáció, tervezői bravúr lesz, hiszen nemcsak a falai és a teteje készül majd üvegből, de maga a tartószerkezet, vagyis a gerendák és a tartóoszlopok is

– írták.

Ezután következik a magyarság szabadságküzdelmeit bemutató kiállítás üvegcsarnokának kivitelezése látványterv. Forrás: Facebook/Nemzeti Hauszmann Program

Az eddigi munkák során a szigetelésén túl befejezték az erődfalak több mint 90 százalékának tisztítását, javítását és konzerválását. A falrendszert borító süttői fehérmészköveket és a falazatot felülről lezáró tardosi faragott vörösmészköveket speciális réteggel fedték be, hogy tartósak legyenek.

A fejlesztés eredményeként a Citadella és környezete minden tekintetben zöldebb lesz, hiszen a belső udvarán egy 6000 négyzetméteres, mindenki előtt nyitva álló közpark jön létre, ahol kilátóteraszok, sétautak és kávézó is várja majd a látogatókat.

Címlapkép: Citadella – látványterv. Forrás: Facebook/Nemzeti Hauszmann Program

Iratkozzon fel hírlevelünkre