A budai Vár is jelentős helyszíne volt a forradalom eseményeinek

A véráldozat nélkül győzött forradalom Magyarország történetének egyik meghatározó eseménye, amely egyszerre törekedett az egyéni szabadságjogok kivívására és a nemzeti önrendelkezés megteremtésére – olvasható a Nemzeti Hauszmann Program Facebook-oldalán, ahol rövid áttekintéssel emlékeznek a forradalom budai oldalon történt eseményeire.

Noha a forradalom Pestről indult, a budai Vár is jelentős helyszíne volt az eseményeknek – írják a bejegyzésben. A forradalmárok a mai Vigadó magasságában állt fahídon keltek át a Dunán, mivel a Pest-Buda első állandó hídját, a Lánchidat még nem adták át a forgalomnak. A márciusi ifjak az Úri utcában található Helytartótanácshoz vonultak, hogy átadják a forradalom 12 pontját. A tömeg ezt követően a közeli József-kaszárnyából kalandos körülmények között kiszabadította az ott raboskodó Táncsics Mihályt – idézték fel.

A Pesti Hírlap így számolt be az eseményről:

Hat óra után a Pestről átment s helyben összegyülekezett temérdek nép örömrivalgási közben megnyiltak a börtön ajtai, s a kiszabaditott foglyot szabad polgártársai sok helyen kivilágitott ablakoknál fáklya-sorok közt hozták vissza Pestre.

A budai Vár a szabadságharc későbbi szakaszában is kiemelt szerepet játszott – jegyezték meg. Hangsúlyozták, a Várban működött az első szabad kormány több fontos intézménye, többek között Kossuth Lajos pénzügy-, Deák Ferenc igazságügy- és Eötvös József vallás- és közoktatásügyi minisztériuma is. A magyar szabadságharc tavaszi hadjáratának csúcspontjaként a honvédsereg 1849. május 21-én foglalta vissza Buda várát, ennek emlékére 1992 óta minden évben ezen a napon ünnepeljük a Magyar Honvédelem Napját – tették hozzá.

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre