A britek 500 atombomba erejű szén-dioxidot nyomnának a föld alá

„A nagy globális felmelegedés svindli” című film óta (BBC, Channel4 – 2007), amelyben szakértők tömegei cáfolták, hogy a szén-dioxid lenne a felelős a légkör felmelegedéséért, semmi sem változott. Az óriási pénzekkel operáló és a sajtót is befolyásoló/irányító tőkés csoportok olyan új termékeket hoztak és hoznak létre, amelyekből hatalmasat tudnak profitálni. Évekig tartó agymosással elérték, hogy az emberek világszerte aggódjanak, féljenek a klímaváltozástól és megoldásokat követeljenek a “minden baj okozója, a szén-dioxid” ellen.

A „nagy trükk” egy egyszerű hazugság. Lényege, hogy NEM a levegő szén-dioxid tartalmának a növekedése okozza a felmelegedést, hanem pont fordítva: minden globális felmelegedés magával hozza a levegőben lévő szén-dioxid mennyiségének a növekedését. Az éghajlati vészhelyzetet tagadó tudósok szerint a bolygó már számtalan lehűlő és felmelegedő fázison ment keresztül. A legutóbbi „kis jégkorszak” 1850-ben fejeződött be, ezért nem meglepő, hogy most a felmelegedés korszakát éljük.

Arról, hogy ez a pénzeszsákoknak miért is jó, itt írtunk. A szén-dioxid kvótára hivatkozva tiltanak meg szinte bármit, ami addig jól működött, hogy az emberek átálljanak a számukra sokkal drágább, de a tőkés csoportoknak sokkal nagyobb profitot jelentő termékekre. Például a „tisztább” gáztűzhelyekre, klímaberendezésekre, mennyezeti ventillátorokra, autókra és a többire.

Létrejöttek a szén-dioxid brókerek, megalakult a senki által meg nem választott, hivataloktól független brit “Klímaváltozási Bizottság” (CCC azaz a Climate Change Commitee), amely bármelyik kormánynak szívesen ad tanácsokat – éppúgy mint például a World Economic Forum (Világgazdasági Fórum, WEF). A CCC 2010-ben azt javasolta, hogy 2030-ig a brit gazdaságban 60 százalékkal csökkentsék a “bűnös” szén-dioxid kibocsájtást. 2020-ban pedig már azt tanácsolták, hogy 2050-re Nagy-Britannia érje el a “nettó nulla” kibocsájtást.

A „nettó nulla” jegyében tervezik Németországban az Északi-tengerben tárolni az „éghajlatot szennyező szén-dioxidot”. Erről itt írtunk.

Ami a brit tervet jelenti, ha lehet, még hátborzongatóbb. Ők ugyanis nem a tengerbe, hanem a föld alá szeretnék száműzni a számtalan (a fent idézett cikkünkben pontosan 1609) tudós által ártalmatlannak, sőt, életünk szempontjából igen hasznosnak vélt szén-dioxidot.

A „nettó nulla” lényege, hogy a villamos energiát, nukleáris és megújuló energiaforrások felhasználásával állítják elő. Azokban az időszakokban, amikor az atom-, szél- és napenergia nem tudja kielégíteni a keresletet, szén-dioxid-leválasztást és tárolást (CCS) alkalmaznak, majd a villamos energiát (az elmentett) gázzal fogják előállítani. Csakhogy a CCS egy új és még nem eléggé tesztelt technológia, amelyet még soha nem alkalmaztak ilyen nagy léptékben.

Ezért Nagy-Britannia – óvatosságból – egyelőre a nettó nulla eléréséhez szükséges kapacitás negyedét fogja megépíteni. (A végső terv szerint 2050-ig évente 176 millió tonna szén-dioxidot fog be és tárol.) A gázt előbb kiszűrik a villamos energia előállítására használt gázturbinákból származó kipufogógázból, majd a leválasztott szén-dioxidot olyan üzemekbe vezetik, amelyek a gázt folyadékká sűrítik, mielőtt azt a föld alatti tárolókba injektálnák. Hogy mennyi az annyi? A Dailysceptic számításai szerint az évi 176 millió tonna szén-dioxid egyenértékű 505 darab olyan atombomba energiájával, amelyet Hiroshimára dobtak le.

Még szerencse, hogy az Egyesült Királyságban a föld repesztését jelenleg nem engedélyezik a földrengések veszélye miatt (ez ugyanaz a technológia amellyel a palagázt nyerik ki az USA-ban). Azt pedig senki sem tudja, milyen hatással jár, ha a föld alatt magas nyomású területek egész sorát hozzák létre, mert ilyen léptékben ez még soha nem történt meg.

Arról nem is beszélve, hogy ha valamilyen katasztrófa során valahol kiszökne a folyadékká alakított gáz a föld alól, az rettenetes következményekkel járhat. A kameruni Nyos tóból egy földmozgás hatalmas gázfelhőt bocsájtott ki 1986-ban. A levegőben lévő oxigént kiszorító szén-dioxid miatt 1746 embert fulladt meg, többségük a tó melletti falvakból. A halottak testén semmiféle trauma vagy küzdelem nyoma nem volt; ezek az emberek egyszerűen ott fulladtak meg, ahol voltak.

Az idézett cikk két fontos kérdéssel zárul: „vajon mit fognak szólni a leendő gyermekek és unokák ahhoz, hogy ötévenként, csaknem 1 milliárd szén-dioxid kerül Nagy-Britannia földjébe? Nem lehetséges, hogy több milliárd tonnányi potenciálisan veszélyes anyagot a lábunk alatt tárolni egyszerűen hülyeség, függetlenül annak céljától?”

A címlapkép illusztráció. Forrás: Freepik

Iratkozzon fel hírlevelünkre