A Stratégiai Tanácsadó Testület modern “koronatanácsként” segítheti az ország vezetését

Megalakult a Stratégiai Tanácsadó Testület – közölte a Kormányzati Tájékoztatási Központ (KTK) hétfőn az MTI-vel. Bánó Attila publicistát kérdezte erről Molnár Pál a Gondola.hu-tól. Szemle.

“Magyarország biztonságának előtérbe helyezése nagyon indokolt. Ha a közelmúlt békében leélt évtizedeire gondolunk, látjuk a hatalmas különbséget. Olyan történelmi időkben élünk, amelyek komoly, akár háborúval fenyegető veszélyeket hordoznak. Szerencsére olyan miniszterelnökünk van, aki előre gondolkodik, s időben cselekszik. Ezt bizonyítja a Stratégiai Tanácsadó Testület megalakítása is” – beszélt a testület felállításának indokoltságáról Bánó Attila.

Molnár Pál az első kérdésében érdekes történelmi analógiát hozott szóba, “históriánkban többféle Koronatanács működött, ez a mostani azok közé tartozik, amelyikben nem választás útján, hanem az első számú vezető bizalma, személyes döntése alapján kerülnek be értelmiségiek” – mutatott rá.

Bánó Attila szerint a történelmi párhuzamok jó lehetőséget kínálnak a megfelelő tanulságok levonására.

“Az ilyen típusú tanácsadó testületek összetétele nagyon fontos. Ferenc József császár és királynak az 1914-es szarajevói provokáció nyomán hozott döntését például kedvezőtlenül befolyásolta a Koronatanács többségi álláspontja. Bajcsy-Zsilinszky Endre 1941-ben ezt írta (Helyünk és sorsunk Európában):

Tisza István magános tiltakozásának a háború ellen nem volt – és nem is lehetett már – igazi visszhangja. Tisza István gróf tisztán látta, hogy ránk magyarokra nézve szerencsétlenséget rejteget a háború s ezért becsületes magyar lelkiismeretének szavára egyes-egyedül szállott szembe azon a bizonyos 1914 júliusában tartott sorsdöntő koronatanácson a Szerbiának szóló ultimátummal. De fájdalom, Tisza mögött nem állott erős nemzeti közvélemény, főleg nem állottak a magyar nép tömegei, holott egyedül ők adhattak volna kellő nyomatékot Tisza háborút ellenző szavának.

Bajcsy Zsilinszkynek igaza volt, de írhatta volna azt is, hogy ha a Koronatanácsban akkor több, Tisza kaliberű gondolkodó akad, akkor talán másféle döntésre jutott volna az uralkodó. Tudjuk, hova vezetett a rossz döntés, a hadüzenet, majd az első világháború, amelynek tragikus következménye volt a trianoni diktátum” – fogalmazott.

A publicista az interjú egy másik pontján kitért arra, hogy az új testület személyi összetétele jól tükrözi, a hangsúly a nemzetbiztonságra helyeződik, “hiszen veszélyes időket élünk”.

Szomszédságunkban háború zajlik, és épp a minap hangzott el Ukrajnából egy Magyarországnak címzett fenyegetés, amely szerint vereség esetén a velünk szemben sokszoros túlerőben lévő, harcedzett ukrán hadsereg – húsz millió menekülttel együtt − felénk veheti az irányt és elfoglalhatja hazánkat. Ez a bejelentés persze egy huszadrangú futóbolondtól származott, de ennek ellenére Ukrajnában nyilvánosságot kapott, nyilván nem véletlenül

– mondta Bánó Attila.

Az interjúban a testület tagjait is fölsorolják:

“A március 14-től felálló testület elnöke Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója. A grémium tagja lesz Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, Kovács Árpád mérnök, közgazdász, az Állami Számvevőszék és a Költségvetési Tanács volt elnöke, Kovács József nemzeti információs államtitkár, a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat volt főigazgatója, Maróth Miklós, Corvin-lánccal kitüntetett, Széchenyi-díjas egyetemi tanár, az MTA volt alelnöke, Papp Károly, a polgári nemzetbiztonsági szolgálatokat felügyelő államtitkár, volt országos rendőrfőkapitány, végül pedig Stumpf István alkotmányjogász, egyetemi tanár, volt miniszter. Rajtuk kívül sok kiváló szakember szóba jöhetne, de egy ilyen testületnek észszerű keretei vannak. A névsor láttán úgy látom, hogy Orbán Viktor miniszterelnök megfelelő tanácsokat fog kapni felelősségteljes nemzetpolitikai munkájához – fogalmazott Bánó Attila.

A Stratégiai Tanácsadó Testület megalakításáról szóló közleményben azt írták: a veszélyek korában Magyarország békéjének és biztonságának erősítése, valamint a magyar emberek életfeltételeinek javítása a kormány legfontosabb célkitűzése. Ennek a munkának a támogatásáért született döntés a kormány mellett állandó jelleggel működő stratégiai tanácsadó testület megalakításáról.

A testület célja, hogy elemzésekkel és tanácsokkal segítse a kormány és a miniszterelnök munkáját a kormányzás egyes területeinek stratégiai szempontból történő áttekintésével, különös tekintettel a kormányzati működés szuverenitási, társadalmi, gazdasági, biztonsági, kulturális és egyéb kockázatokkal szembeni ellenálló képességére.

Címlapkép: Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója lesz március 14-től felálló Stratégiai Tanácsadó Testület elnöke. Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Iratkozzon fel hírlevelünkre