Új jobboldali párt alakult Németországban, Hans-Georg Maassen vezetésével

Párttá alakult a német Kereszténydemokrata Unióból (CDU) kilépett Hans-Georg Maassen, a német Szövetségi Alkotmányvédelmi Hivatal (alkotmánybíróság) volt elnöke körül szerveződött Értékunió Egyesület.

Maassen és hívei a Rajnán, egy hajón alapították meg az új pártot, elfogadva annak programját és alapszabályát. A 61 éves Maassen bejelentette, hogy jelölteti magát a pártelnöki tisztségre.

A pártalapítást a CDU-hoz közel álló egyesület januári erfurti gyűlésén harangozta be.

Az Értékunió idén szeptemberben indulni kíván Brandenburgban, Szászországban és Türingiában a helyi tartományi választásokon.

Maassen a tv.berlin tévének nyilatkozva péntek este azt mondta, hogy az Értékunió az “útjukat elhagyó” konzervatív uniópártok, a CDU/CSU és a radikális jobboldali Alternatíva Németországnak (AfD) párt közötti űrt szeretné kitölteni, azokért a klasszikus polgári értékekért akar síkra szállni, amelyek Németországot naggyá tették.

Maassen, aki ellen a CDU elnöksége 2023-ban kizárási eljárást indított, januárban kilépett a pártból.

Az Értékunió már a második, idén létrejött német politikai párt. Az év elején alakult meg a Sahra Wagenknecht Szövetség (BSW), amelyet a névadó korábbi baloldali politikus alapított.

(MTI)

A címlapképen Hans-Georg Maassen. Forrás: X

Iratkozzon fel hírlevelünkre