Új bevándorló-párt Németországban – Török párt alakult

Az újonnan megalakult Demokratikus Szövetség a Sokszínűségért és Haladásért (DAVA) párt elsődleges célja a Németországban élő török kisebbség megszólítása. A szervezet vezetői szoros kapcsolatban állnak török állami szervekkel, ezért a német sajtó és vezető politikusok a Recep Tayyip Erdoğan elnök által vezetett Igazság és Fejlődés Pártjához (AKP) kapcsolják az új szervezetet – írja elemzésében a Migrációkutató Intézet.

A török Anadolu hírügynökség által megszerzett alapító okirat szerint a DAVA elsősorban a „politikai képviselettel nem rendelkezők” hangja kíván lenni. A párt közleménye szerint céljuk a külföldi gyökerekkel rendelkezők jogegyenlőségének biztosítása. Németországban a hivatalos adatok szerint 3 millió török él, akiknek csaknem fele török állampolgár. A német sajtó szerint a párt vezetése több szálon kötődik a török államhoz.

Teyfik Özcan, a párt 42 éves elnöke korábban a német Szociáldemokrata Pártban (SDP) politizált.

A német sajtó Özcan mellett több problémás nevet is talált a párt alapító okiratában. Mustafa Yoldas hamburgi orvos például szerepel a belügyminisztérium adatbázisában, mint Hamász-szimpatizáns.

Ali Ihsan Ünlü jelenleg a török elnök irányítása alá tartozó Török-Iszlám Unió a Vallásügyi Ügyekért (DİTİB) munkatársa. Fatih Zingal pedig Özcanhoz hasonlóan korábban az SDP-ben politizált, majd 2000-es távozását követően az AKP európai lobbistájaként dolgozott.

A média mellett a vezető német pártok politikusai is kritikusan nyilatkoztak az új pártról. Jens Spahn, a CDU-CSU frakcióvezető-helyettese szerint a DAVA színre lépésével egy újabb radikális párt jelent meg a német politikai palettán. Spahn emellett emlékeztetett, pártja nem támogatta a kettős állampolgárságot lehetővé tévő új német állampolgársági törvényt, mivel az lehetővé teszi az AKP még erőteljesebb jelenlétét Németországban. Markus Schröder bajor miniszterelnök szerint különösen veszélyes a német belpolitikát érő külföldi befolyás.

A CDU belügyi szakpolitikusa, Christoph de Vries felszólította a hatóságokat, vizsgálják meg a pártot, és lépjenek közbe, amennyiben közvetlen török befolyásra utaló jeleket találnak.

A kormánypártok az ellenzékhez hasonlóan elítélően nyilatkoztak az új párttal kapcsolatban.

Cem Özdemir zöldpárti agrárminiszter szerint:

Németországnak nincs szüksége egy Erdoğan-pártra.

Saskia Esken, a Szociáldemokrata Párt társelnöke a megosztási kísérletek elleni fellépésre szólított fel, és véleménye szerint sincs helye Németországban egy Erdoğan-pártnak. Christian Dürr, a Szabaddemokrata Párt (FDP) frakcióvezetője kijelentette, kritikusan kell szemlélni minden olyan pártot, amely megkérdőjelezi az alapvető jogokat és a jogállamiságot.

Özcan és Zingal a BBC Turkish-nek adott interjújukban kiemelték:

a párt célja minden németországi vallási és etnikai kisebbség megszólítása.

Emellett kiemelték, bár több kérdésben a török AKP-hoz hasonló álláspontot képviselnek, de a két párt között nincs közvetlen kapcsolat. Zingal szerint a párt célja, hogy a török, muszlim és egyéb kisebbségi csoportok képviseletében lépjen fel.

A párt indulását tervezi az idei EP választásokon. Mivel Németországban az EP választás esetében nincs bejutási küszöb, ezért már akár 1 százalék alatti eredménnyel is könnyedén képviselői helyet szerezhetnek az Európai Parlamentben.

Az országos választások esetében a szereplésük még kérdéses, ám az új állampolgársági törvény értelmében több, a párt célcsoportjába tartozó szavazó szerezhet német állampolgárságot az elkövetkező években.

Címlapkép: illusztráció. Forrás: mandiner.blog.hu

Iratkozzon fel hírlevelünkre