Egy kongói iskola felújítására is gyűjtenek – Afrika-hét a Szombathelyi Egyházmegyében

A körmendi Battyhány-iskolában tartott megnyitóval vette kezdetét hétfőn az idei Afrika-hét a Szombathelyi Egyházmegyében. Idén a kongói Kabinda városának gyűjtenek: egy óvoda és egy iskola felújítására, illetve motorokra az ottani közösség számára.

Életünk végén a teremtő Isten azt fogja kérdezni tőlünk: éheztem, és adtál-e ennem, szomjaztam, és adtál-e innom, észrevetted-e a szenvedőt vagy csakis magadnak éltél? – fogalmazott köszöntőjében Székely János megyés püspök, aki az irgalmas szamaritánus példabeszédét is felidézte, mint a felebaráti szeretet, az irgalmasság cselekedetének példáját. Akkor vagyunk méltók a testvér, az ember névre ha segítünk és adunk – mondta.

Hozzátette: a világ messze van attól, hogy testvéri világ legyen. Majd jövedelmi, gazdasági viszonyokról beszélt a gyerekekből álló közönség előtt. Példaként elmondta, hogy a világ népességének 40 százaléka napi 2 dollárnál kevesebb jövedelemből kényszerül megélni.

A körmendi Battyhány-iskolában tartották az idei Afrika-hét megnyitóját. Fotó: martinus.hu

Ha a Földünk egy száz fős falu lenne, akkor harminc ember mindig jóllakna, felük túlsúlyos is lenne. A faluban élők közül ötvenen gyakran éhesek lennének, de ez egészségügyi károsodást nem okozna nekik. Húszan lennének, akik annyira éheznek, hogy az már gondot jelentene, és egy ember lenne az éhhalál határán – szemléltette.

A megyés püspök azt mondta:

nem arra születünk, hogy gyűjtsünk, hanem arra, hogy szeressünk és adjunk, hogy a szeretet első legyen az életünkben.

Kifejtette: az Afrika-hét célja testvéribbé tenni a világot, most éppen a Kongónak nyújtott segítséggel.

Kongóban a gyerekek nehezen jutnak el iskolába, az iskolaépületek közül soknak sem teteje, sem oldala nincs, sem padok, sem székek nem állnak rendelkezésre. Füzetek, könyvek hiányában a gyerekek felkészültsége is hiányos – mondta Székely János, majd leszögezte, hogy az Afrika-hét és a “Mindannyian testvérek” program éppen ebben próbál segítséget adni.

A korábbi években 46 iskola regisztrált a programra. Az Afrika-héten gyűjtött támogatásoknak, illetve magánszemélyek és vállalatok évközbeni egyéb támogatásának köszönthetően tavaly 11 millió forint gyűlt össze.

Aki szívesen adakozna, a Szent Márton Köpenye Alapítvány számlaszámára fizethet be egy tetszőleges összeget. Számlaszám: 11747006-27260324. Az alszámla megnevezése: Mindannyian testvérek.

A megnyitó során a kongói Mawasala Mbela Fabien verbita szerzetes, pap, misszionárius mutatta be a fekete kontinenst a fiataloknak. Saját gyermekkoráról is beszélt. Kiemelte: heten vannak testvérek, de közülük csak hárman járhattak iskolába. A többiek otthon maradtak, hogy vigyázzanak a kisebb gyerekekre. Dolgozniuk kellett otthon, amíg a szüleik földet műveltek.

A kongói Mawasala Mbela Fabien verbita szerzetes, pap, misszionárius mutatta be a fekete kontinenst a fiataloknak. Fotó: martinus.hu

Fabien atya 12 kilométert gyalogolt mindennap, hogy eljusson iskolába és haza. Elmondta azt is, Kongóban fizetni kell az oktatásért, ez is nagy nehézséget okoz a családoknak.

Az Afrika-hét megnyitóján a körmendi iskola diákjai műsort adtak elő: bemutatták hat afrikai gyermek életét, valamint elénekeltek egy afrikai éneket.

Forrás: Szombathelyi Egyházmegye

Címlapkép: Székely János megyés püspök az Afrika-hét megnyitóján. Fotó: martinus.hu

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre