A hadköteles ukrán férfiak deportálását javasolja egy lengyel tábornok

Egy lengyel tábornok szerint nagy segítséget jelentene a Zelenszkij-kormány számára, ha Lengyelország deportálná a hadköteles ukrán férfiakat.

Waldemar Skrzypczak lengyel tábornok azt javasolta a lengyel kormánynak, hogy a Kijevnek nyújtott támogatás részeként deportáljon minden hadköteles korú ukrán férfit az országból – írta meg a Mandiner. Szerinte ez segítené az ukránok támogatását a haza védelmében – mondta a tábornok.

Minderről az Onet Wiadomości lengyel kiadása számolt be, amit az Unian szemlézett. A hadsereg nyugalmazott parancsnoka konkrétan azt javasolja, hogy:

segítsék elő Volodimir Zelenszkij ukrán elnöki hivatalának munkáját a Lengyelországban tartózkodó ukrán sorkötelesekkel.

„Ez a varsói, párizsi, prágai és bárhol lévő kormányok kezdeményezése kellene hogy legyen. Ezeknek a kormányoknak segíteniük kellene Kijevnek a deportálás végrehajtásában” – tette hozzá Skrzypczak.

A lengyel külügyminisztérium azt közölte, hogy felismerte a problémát, amelyet a katonai sorozásra kötelezett ukránok külföldön, többek között az országuk területén való tartózkodása jelent.

Mérlegeljük, hogyan tudjuk támogatni az ukrán felet. Úgy gondoljuk, hogy európai szinten optimális megoldást lehet találni

– közölte a lengyel külügyminisztérium. Ugyanakkor arról is tájékoztatást adtak, hogy egyelőre „az ország belügyminisztériumában és közigazgatásában nem folyik ilyen irányú munka”.

Címlapkép: archív. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök (j) és Donald Tusk lengyel miniszterelnök sajtóértekezletet tart Kijevben 2024. január 22-én. Fotó: MTI/EPA/Szerhij Dolzsenko

Iratkozzon fel hírlevelünkre