“Népirtó Joe”-nak nevezték el Bident az arabok és a muszlimok

“Népirtó Joe”-nak nevezték el Bident az arabok és a muszlimok, azt követelik tőle, hogy ne támogassa Izraelt és érje el, hogy befejeződjön a gázai hadművelet. Ellenkező esetben nem fognak rá szavazni. Amíg Joe Bident csak „sleepy”-nek (szundikálós) vagy „old”-nak (öreg) becézték, addig ezt kedveskedésnek is lehetett tekinteni. A „genocide Joe”, amelyet mostanában ragasztottak rá bevándorló muszlimok és a már Amerikában élő arab-amerikai közösség fiatalabb tagjai, semmiképp sem tekinthető barátságosnak.

A CNN műsorában Van Jones, Obama volt tanácsadója is arra figyelmeztette a jelenlegi elnököt, hogy választási lázadással néz szembe az arab és muszlim szavazók körében Michiganben. (Zárójelben: nem minden arab muszlim. A világon több tízmillió arab keresztény vallású – a szerk. ) A Michiganben élő arabok döntő többsége hagyományszerűen a demokratákra szokott szavazni.

Még ennél is tovább ment Nihad Awad, a Hamászhoz kötődő Amerikai-Iszlám Kapcsolatok Tanácsának (CAIR) ügyvezető igazgatója, aki a következőképpen fogalmazott: „Ha nincs tűzszünet (mármint Gázában), nincs szavazás. Nincs szavazat Michiganben, nincs szavazat Arizonában, nincs szavazat Georgiában, nincs szavazat Nevadában, nincs szavazat Wisconsinban, nincs szavazat Pennsylvaniában.”

Rashida Tlaib képviselő, két palesztin bevándorló 14 gyermeke közül a legidősebb, ezt mondta: „Az amerikai nép nem fog felejteni. Biden támogassa a tűzszünetet. Vagy ne számítsanak ránk 2024-ben.” Egy korábbi Biden-kampányfőnök pedig azt állította a CNN idézett műsorában, hogy nem fog újra Bidenre szavazni, még akkor sem, ha tudja, hogy ez segíthet Trumpnak. Mint mondta, „Biden nem olyasvalaki, akiben megbízhatnék.”

Tény, hogy Biden csapdahelyzetben van. Amikor legutóbb találkozott az izraeli miniszterelnökkel, elmondta neki, hogy 100 millió dollárt fog utalni a szenvedő gázaiaknak. De ez a hír úgy látszik nem győzte meg a saját hazájában élő arabokat és muszlimokat, hiszen az sem kétséges, hogy Amerika mindig is kiállt Izrael mellett.

Hogy a történet miként végződik, nem tudhatjuk. Amint azt korábban is megírtuk, még az sem biztos, hogy valóban Biden lesz Trump ellenfele az elnökválasztáson, vagy – esetleg – Michelle Obama.

Akire lehet, hogy másként fognak tekinteni az amerikai arabok és muszlimok.

A címlapképen Joe Biden amerikai elnök karácsonyi beszéde a washingtoni Fehér Házban 2022. december 22-én. Fotó: MTI/EPA/Jim Lo Scalzo

Iratkozzon fel hírlevelünkre