Itt a Tibes és Hidden Kingdom kollaborációjából származó „Ki volt ő?”

Érzelmes dallal jelentkezett a keresztény rapper, előadó Tibes. Ezúttal az ifj. Balogh Ferenc által létrehozott Hidden Kingdom nevű formációval társulva alkották meg a „Ki volt Ő?” című szerzeményt.

Ami talán elsőre feltűnhet a dal hallgatásakor a rapper eddigi munkásságát ismerve, hogy a mondhatni jól bevált és tőle megszokottá vált hip-hop/trap zenei irányvonal helyett most egy nagyívű, lélekmozgató, szimfonikus hangzást idéző megszólalást kapunk.

A zene atmoszférája már az első néhány leütött zongorabillentyű után kézzelfoghatóan tapasztalható, majd ahogyan haladunk előre az időben fokozatosan teljesedik ki és a zenei szemeink előtt egyre erőteljesebben jelenik meg a gondosan kiválasztott hangszerek és effektusok sziluettje. Ahol kell hangsúlyt ad, ahol kell kiüresedik, megteremtve ezzel az intimitás légkörét egy-egy kulcspillanatban. A produkcióban olyan hangszerek is képviseltetik magukat, mint a cselló, hegedű vagy a szoprán szaxofon. Az ebből létrejövő ízléses zenei egyveleg a már említett ifj. Balogh Ferenc munkáját dicséri.

A szerzemény szövegezése Tibes keze munkája volt, akitől eddig sem állt távol az őszinte, sallangmentes mondhatni kortárs-megfogalmazásmód és ez most sincs másképp. A közösségi média felületein magát „szókimondó, de nem trágár. Keresztény, de nem vallásos.” jelzővel határozza meg. A dal központi témája ezúttal Jézus személye köré összpontosul. A rapper Jézus személyének megértését tűzte ki célul, azáltal, hogy a Vele kapcsolatban felmerülő ellentmondásokat, kételyeket sorra veszi a dalszövegben.

„Mennyi kétely merül fel, amikor szóba jön a neve
A sztori szerint egy ácsmester és egy szűz gyereke
Tényleg úgy fogant volna, hogy nem volt köze hozzá férfinak?
Emlegetni egyszerre lett szitkozódás és divat

De ki volt ő? Egy szimpla zsidó srác vagy próféta?
Aki sokakat tanított és ritka bölcset szólt néha?
Vagy több lett volna ennél? Isten által választott?
Tényleg beteget gyógyított és halottakat támasztott?”

Majd megtudjuk, hogy ebben a szövegben, a rapper tulajdonképpen a megtérése előtti gondolatait, kérdéseit, belső vívódásait vetette papírra:
„Ki volt ő? Mondd meg mert nem értem
Így éreztem én is amíg beütött és megtértem…”
Ettől a sortól kezdve teljes fordulatot vesz a dal és a közlés már Jézus és a Biblia tanításának visszaigazolásáról, megerősítéséről szól. A tiszta hitből fakadó megtérés sorai olvashatók.

„Benne volt a tervben már az elejétől kezdve
amikor az első házaspár a rossz gyümölcsöt ette
hogy a boldogtalanságba taszítottságból majd lesz kiút
És Isten elküld értünk váltságdíjul egy fiút

Kétkezi munkával és alázatban nőtt fel
Egy célnak kötelezte el magát és nem volt nővel
emelt fővel nézte végig ahogy elárulják
Mindannyiunk helyett ő szívből kiáltott mea culpa-t

Igazságát eltorzítják önös érdekek
Nem egy új vallást hozott, hanem örök életet
Minden megváltozik, ha végre megérted
Isten emberré lett, hogy aztán meghaljon érted.”

A dal rámutat arra a tényre, hogy Jézus több, mint egy kép a falon, több, mint egy történelmi személy vagy filozófus és több, mint egy aranyos csecsemő karácsonykor. Ő végérvényesen az emberiség Megváltója, akivel személyes kapcsolatban lehetünk ma is.

Iratkozzon fel hírlevelünkre