Ungváry Zsolt: Egy, csak egy legény gondolkodik hosszabb távon az EU-ban

Az egyhangú döntés mindig gyanús. Lengyelek és portugálok, máltaiak és horvátok, kis- és nagy országok, liberális kormányok és sokpárti koalíciók vezetői mind egységesek voltak abban, hogy Ukrajnának ötvenmilliárd eurót kell utalni. Dacára a covid-válságnak, az elhúzódó háború megannyi gazdasági és humanitárius következményének, a migráció okozta belső feszültségeknek, az európai mezőgazdaság elégedetlen szereplőinek. (Ez mai árfolyamon nagyjából 19 ezer milliárd forint. 19 és utána 12 nulla. Közel ezer kisebb vagy háromszáz nagyobb stadion. Minden uniós ország építhetne belőle 11-12 Puskás Arénát. A lélegeztetőgépeket ki sem számolom.)

Csak egy valaki mondta azt, hogy egy kissé töprengjünk el ezen, legalább ne évekre előre biankóban utaljuk a lóvét egy háborúban álló, választásokat nem tartó, a korrupció élmezőnyébe tartozó országnak. Ezt az egy valakit leszélsőségesezték, fenyegették, zsarolták. Miközben hazánktól megtagadják és visszatartják azt a pénzt, amire tagokként, vagyis a rendszer (a test) részeiként, szerződések alapján jogosultak lennénk, addig egy kívülállónak hirtelen ötlettel a sokszorosát akarják odaadni, elsősorban azzal a céllal, hogy még sok-sok embert megölhessenek egy elhúzódó háború frontjain. A saját apánknak nem váltjuk ki a szívgyógyszerét, mert drága és különben is kamaszként két pofont kaptunk tőle, de a szomszéd bácsinak megvesszük a légpuskát, hogy galambokra lövöldözhessen a kertjében?

Az eredeti terv egyébként az lett volna – amit hála Orbán Viktor húzódozásának végül abban a formában nem fogadtak el – hogy négy évig fixen, felülvizsgálat nélkül támogatta volna az EU Ukrajnát. Ez már csak azért is bátor lépés, mert mi van, ha mondjuk novemberben az oroszok nyernek, elfoglalják Kijevet, és kineveznek egy bábkormányt? Vajon nekik is folyósítják az eurómilliárdokat? Nyilvánvalóan nem, de ha nincs lehetőség módosításra, akkor az ukrán államnak megítélt pénz akkor is jár, ha kicserélődik a vezetése. Különben is, ki dönti el, hogy egy új ukrán kabinet orosz báb-e vagy éppenséggel hazafiak gyülekezete? Vagy Zelenszkij a címzett? És ha ő átáll? Esetleg elege lesz az egészből, visszavonul Capri szigetére, mint Tiberius császár, és ott cseng neki az ötvenmilliárd, elvégre ő kapta?

A magyar delegáció annyit elért, hogy évente azért csak rápillantanak a dohányra, mire is költötték az európai gazdáktól elsikkasztott, és a jövő generációkra ráterhelt eurókat. Így, ha a Zelenszkij család gyanúsan sok tengerparti villát vett, netán gombamód szaporodnak a tisztázatlan anyagi hátterű kiskirályok, magánhadseregek, akkor – feltéve, ha a bizniszben nincs benne Eva Kaili keze, a Tarabella-Panzeri duó vagy Ursula von der Leyen sms-ei – le lehet állítani a további kifizetéseket. Sőt, ha márciusban teszem fel Putyin összevonná a moszkvai és kijevi kormányzatot, csak januárig kapnák az apanázst Brüsszelből, mert addigra valószínűleg felülvizsgálják. Kivéve, ha decemberben Zelenszkij visszatér, mert akkor újra mehet. Kérdés, visszafizettetik-e Putyinnal a jogtalanul felvett összeget, vagy levonják a majdani kártérítésből, amit az Északi Áramlat felrobbantása miatt kell fizetni.

Szükséges lesz felállítani az EU-ban egy olyan szakértői bizottságot, amelyik naprakészen megmondja, ki a frankó és ki a nem, kinek lehet pénzt adni, és kinek nem. Tehát a lengyelektől a PiS miatt visszatartott pénzt Tusknak el lehet küldeni, de csak óvatosan, mert ha a jogállamiságot felfüggesztő sokpárti koalíciójuk a tüntetések hatására megbukik, és visszatér a hatalomba Morawiecki, akkor megint gyorsan le kell állítani.

Nehéz dolog ez az értékelvű politizálás, sok odafigyelést, rugalmasságot, intelligenciát, de mindenekelőtt egységes fellépést követel. Mert amiképpen a magyar dalocska ezt már jóval az EU feltalálása előtt tudta: aki nem lép egyszerre, nem kap rétest estére.

A címlapképen Orbán Viktor miniszterelnök érkezik az Európai Tanács kétnapos rendkívüli ülésére Brüsszelben 2022. május 30-án. 
MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Iratkozzon fel hírlevelünkre