Ma van az orosz-ukrán háború 700. napja – Kemény ellencsapást ígért az ukrán elnök az újabb orosz csapások után

Kemény ellencsapást helyezett kilátásba Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, miután – saját közlése szerint – legkevesebb 18 civil meghalt és 130 megsebesült a szerdára virradóra végrehajtott orosz légicsapásokban Kijevben és a kelet-ukrajnai Harkivban.

Több mint kétszáz különböző helyszínt értek a támadások, köztük volt 139 lakóház, és súlyos károk keletkeztek az infrastruktúrában is. Sokan meghaltak egy többemeletes lakóházban, amelyet rakétatalálat ért – részletezte Zelenszkij a Telegramon közzétett tájékoztatójában. Jelezte, hogy pillanatnyilag 18 halálos áldozatról tudnak, de ez a szám emelkedhet.

Az ukrán mentőszolgálat videofelvételt tett közzé, amelyen látható, ahogy a mentőegységek vizsgálják egy összedőlt lakóház romjait, és kutatnak esetleges túlélők után. A rendőrség közlése szerint a kutatást éjfél előtt fel kellett függeszteni, mert attól lehetett tartani, hogy a mentők is a romok alá szorulnak.

Az ukrán főügyészség azt közölte, hogy az orosz erők 44 rakétát indítottak el ukrajnai célpontok felé, a hadsereg ebből 22-t tudott elhárítani, nagyrészt Kijev fölött.

Az ukrán fővárosban lakóházak mellett iskolák és egészségügyi létesítmények is megrongálódtak. A mentők közlése szerint 22 ember megsebesült, köztük négy gyerek.

(MTI)

Címlapkép: Tűzoltó küzd a lángok megfékezésén, miután találat ért egy lakóházat Harkivban 2024. január 23-án. A legutóbbi orosz légitámadás következtében legkevesebb két ember életét vesztette, négyen megsebesültek. Fotó: MTI/EPA/Szergej Kozlov

Iratkozzon fel hírlevelünkre