Szívmelengető csokis- mogyorós banánkenyér – nem csak hideg napokra!

A téli időszakban minden háztartásban nagy sláger a banán, ám az idő előrehaladtával nem csupán az újdonság varázsa kopik meg, de a banánok is egyre kevésbé néznek ki kívánatosan. Ilyenkor már kellenek a trükkök, hogy a család apraja-nagyja elfogyassza az egyébként tápanyagban és vitaminonokban gazdag finomságot. Amikor már végképp menthetetlennek látszik a helyzet, olyankor lép színre nálunk a megunhatatlan turmix és a mindig nagy sikerű banánkenyér.

Ezt a receptet nem a családi legendáriumból hoztuk, hiszen gyermekkorunkban a nagyszülőknek még sorba kellett állni azért, hogy banán kerülhessen az asztalra. Mit tudtuk még mi akkor, mit is jelent az a kifejezés, hogy Unom a banánt! Pedig sajnos, ez a gyümölcs napjainkra elvesztette különleges szerepét a konyhánkban, pedig nagyon tápanyagdús és egészséges főleg a téli hónapokban. Amikor már kicsit megbarnultak, szinte egy gyerek sem fogyasztja őket szívesen (és persze a felnőtteknek sem ez a kedvence), pedig ilyenkor még nagyon sok módon fel lehet őket dolgozni.

Nálunk mindig elfogy a banán, ha másként nem, hát banánkenyér formájában. Alább olvasható az egyik nagysikerű változat, amely kiválóan megállja a helyét akár önálló fogásként is uzsonnára vagy tízóraira. Ha pedig egy kicsit megbolondítjuk – például csokoládéval és mogyoróval – akkor még a vendégeinket is elkápráztathatjuk ezzel a finomsággal, ami az ünnepek illatát és ízvilágát idézi a hideg hónapokban, ráadásul nagyon egészséges is! 

Hozzávalók:

250 g teljes kiőrlésű búzaliszt (aki szereti a tönyköly ízét, az kipróbálhatja azzal is, remekül illik a banán ízvilágához, de persze fehér lisztet is lehet használni)

3 érett banán (Nem baj, ha barna, annál egyszerűbb vele dolgozni, minél puhább, a sütemény ízén nem fog érződni! Arra azért figyeljünk, hogy ne legyen romlott, vagy alkoholszagú a gyümölcs!)

115 g margarin olvasztva

1 tk fahéj

50 g apróra vágott étcsokoládé

50 g durvára vágott mogyoró (dióval is finom!)

100 g cukor (fele-fele arányban eritrittel is helyettesíthető, illetve növelhető az adag attól függően, mennyire édes, érett a banánunk)

2 tojás

1 tk sütőpor

1 tk szódabikarbóna

csipet só

Elkészítése:

Először keverjük össze a lisztet a száraz hozzávalókkal: sóval, sütőporral, szódabikarbónával, fahéjjal. Ezt követően kicsit olvasszuk meg a margarint, hogy könnyen elkeverhető legyen a tésztánkban. Vágjuk durvára a csokit és a mogyorót. Melegítsük elő a sütőt 175 fokra, és most jöhetnek a banánok!

A hámozott gyümölcsöket egy villa segítségével nyomkodjuk le. ha elég érettek, akkor egy jól keverhető masszát kapunk belőle. Ha most nincs otthon puha banánunk, akkor sem kell csüggedni: egy-két kanál tejjel vagy vízzel (esetleg rizstejjel) higítva ugyanazt a hatást érhetjük el. Ha lenyomtuk a banánokat, adjuk hozzá először a tojásokat, majd keverjük ki vele. Tegyük bele a cukrot is, és jó alaposan dolgozzuk el a tésztával, majd a margarint is csorgassuk bele óvatosan (vigyázzunk, hogy ne legyen forró, mert akkor összeugorhat a tojás. Én végig villával szoktam dolgozni, hogy a banán rostjai jól összetörjenek. 

Ha ezekkel megvagyunk, keverjük hozzá a száraz hozzávalókat is. A végén tegyük bele a csokit és a mogyorót, és azzal is keverjük el. A kész masszát töltsük kivajazott-kilisztezett őzgerinc fomába, és azonnal tegyük be az előmelegített sütőbe. Körülbelül 45-50 perc alatt sül át teljesen, de a végén ellenőrizzük tűpróbával! Az a jó, ha majdnem kétszeresére emelkedik a tészta, és a teteje szépen megreped, mint egy valódi kenyérnek. 

Várjuk meg, amíg kihűl, mert melegen nem lehet szépen szeletelni!

Jó étvágyat!

Raj-Czefernek Léna

Kiemelt kép forrása: Raj-Czefernek Léna

Iratkozzon fel hírlevelünkre