Egész éven át ünnepelnek – Kétszáz esztendős a székesfehérvári református gyülekezet

Ünnepi hálaadó nyitó istentisztelettel kezdődött el a Székesfehérvári Református Egyházközség jubileumi éve. Az első fehérvári református gyülekezet megalakulásának 200. évfordulója tiszteletére egész évet felölelő programsorozatot szerveznek, amelyben többek között koncertek, történeti kiállítás, előadássorozatok szerepelnek.

A Széchenyi úti templomban megtartott vasárnapi istentisztelettel indult el az ünnepi esztendő.

1824-ben alakult meg az első református gyülekezet Székesfehérváron, így 2024-ben 200 éves jubileumot ünnepelnek együtt. Reformátusok már a török korban éltek a városban, Fehérvár 1688. évi visszafoglalás után azonban a hatóságok nem engedélyezték az egyházalapítást, és II. József 1781-es türelmi rendelete után sem jött létre gyülekezet, mivel nem volt elég kérvényező.

1824. január 11-én alakult meg a fehérvári eklézsia, ami eleinte a sárkeresztesi egyházközség leányegyháza volt.

A templomukat 1837-ben szentelték fel. 1876-ban pedig már 2300 lelket számlált a hívek csoportja, majd a 20. században, az iparosítás következtében, a falvakból a városba költöző reformátusság révén tovább gyarapodott. 1950-ben megépült a maroshegyi imaház, majd 1999-ben megkezdte működését az egyházközség új intézménye, az Olajfa Református Óvoda. Az ezredfordulóra már mintegy 13 ezren vallották magukat a helvét hitvallás követőinek a városban. 2001-ben szentelték fel az új Budai úti templomot, majd 2002-ben elindult a Talentum Református Általános Iskola.

Berze János református lelkész a jubileum kapcsán elmondta, hogy ha ünnepeltet keresünk, az a Széchenyi utcai anyaegyházközség, hiszen innen indult minden 1824-ben – írta meg a város honlapja.

Innen szerveződött a maroshegyi imaház közössége, később pedig a Budai úti egyházközség alapjai is innen indultak. A mai kontextust nézve pedig hálával tartozunk azért is, hogy az ökumené szellemében szeretetben vagyunk együtt a római katolikus egyházzal és a testvér egyházakkal. nincs versengés, hanem együtt, szeretetben próbáljuk megvalósítani Isten országát

– tette hozzá Berze János.

A fehérvári református közösség egész éves rendezvénysorozattal ad hálát Istennek, hogy elindulhatott két évszázaddal ezelőtt a gyülekezeti élet Székesfehérváron is. A programokkal az örömet, és hálát kívánják megosztani a fehérváriakkal.

A Széchenyi úti templomban megtartott istentisztelettel indult el az ünnepi év programsorozata. Fotó: ÖKKFehérvár/Simon Erika

Cser-Palkovics András polgármester az ünnepségen kiemelte, olyan kétszáz évről van szó, amely során egy közösség folyamatosan fejlődött, növekedett és tett hozzá értékein keresztül a város fejlődéséhez.

“Tudjuk, hogy reformátusok nem kétszáz éve, hanem jóval régebben élnek Székesfehérváron. Bonyolult történelmi korszakok váltották egymást, és először nem is a városban, hanem a város környékén jöttek létre olyan gyülekezetek, amikhez csatlakozhattak a fehérvári hívek is. Most viszont annak a 200 éves jubileumát ünnepeljük, hogy a helyi közösség gyülekezetté formálódott és elkezdhette munkáját” – mondta a polgármester.

Az, hogy megmaradhattunk, hogy magyarul beszélhetünk, hogy a kultúránkat továbbra is keresztény kultúraként őrizhetjük, nagyban köszönhető az egyházi közösségeknek, azon belül pedig a reformátusoknak is

– jelentette ki Cser-Palkovics András.

Brunner Vilmos lelkipásztor a jubileumi év kezdetén szólt arról, hogy hálásak azért, amiért Isten megőrizte népét és megtartotta a reformátusságot, akik erősödtek létszámban és hitben is az elmúlt évszázadok során.

Hálásak vagyunk Isten megtartó kegyelméért és ezt a hálát szeretnénk kifejezni. A jubileumi ünnepségek azt a célt szolgálják, hogy a város felé is megmutassuk, jól érezzük magunkat Székesfehérváron

– tette hozzá.

A Széchenyi úti templomban az igehirdető Nt. Imre Bálint mezőföldi esperes volt, aki szerint hatalmas kegyelem az Istentől, hogy kétszáz évet tudhatnak a hátunk mögött. Elmondta, hogy 2024 az Élő Ige éve a református egyházban, ennek egyik sarkalatos erősítője az, hogy 200 éve megtartotta az Úr a székesfehérvári gyülekezetet.

A soron következő ünnepi programok az alábbiak:

  • Koncert – A Hermann László Zeneművészeti Szakgimnázium fuvolistái
    2024. január 14. vasárnap 16 óra, a tanárok és tanítványaik előadása. Budai út / templom
  • Koncert – Orfeo Zenekar és Purcell Kórus
    2024. január 27. szombat, 19 óra, vezényel Marcus Creed, műsoron Bach, H-moll mise. Budai út / templom – belépőjegyes
  • Koncert – Hungarikum együttes
    2024. február 17. szombat 17 óra, Belváros / gyülekezeti ház
  • Kiállítás – Gyülekezet-történet
    2024. március 10. vasárnap 17 óra: előadást tart Demeter Zsófia helytörténész. Belváros / gyülekezeti ház
  • Virágvasárnapi koncert – Székesfehérvár Helyőrségi Zenekar
    2024. március 24. vasárnap, 16 óra, vezényel Ruff Tamás. Budai út / templom

Forrás: szekesfehervar.hu, albaref.hu

Címlapkép: Berze János székesfehérvári református lelkész a jubileum kapcsán elmondta, hogy ha ünnepeltet keresünk, az a Széchenyi utcai anyaegyházközség, hiszen innen indult minden 1824-ben. Fotó: ÖKKFehérvár/Simon Erika

Iratkozzon fel hírlevelünkre