Nagy István szerint az ukrajnai földterületek birtokosait segíti a brüsszeli mezőgazdaság-politika, nem az európai gazdákat

Európa jövőbeni mezőgazdasági létét meghatározó folyamat a német gazdák tiltakozása – mondta Nagy István agrárminiszter szerdán az M1 aktuális csatornán a német gazdák tüntetésére reagálva.

A német gazdák az agrártámogatások csökkentése, így a mezőgazdasági járművek gépjárműadó-mentességének eltörlése, illetve a dízelüzemanyagok adókedvezményének csökkentése ellen tiltakoznak.

Traktoros tüntetők bénítják meg a közlekedést a német városokban – VIDEÓ

 

Nagy István elképesztőnek nevezte, hogy:

a német kancellár még mindig Ukrajna támogatását tartja elsődlegesnek, miközben országában a gazdák jelentős problémákkal néznek szembe, és veszélybe kerül az élelmiszerszuverenitás is.

Látható, hogy az Európai Unió belső piaca felborult, mert miközben az európai gazdáknak szigorú feltételek mellett kell termelniük, addig az Európai Unió megnyitotta piacait Ukrajna előtt, ahol semmilyen szabályt nem kell betartani – fejtette ki az agrárminiszter.

A tárcavezető szerint a magyar gazdák szolidárisak a német gazdákkal, reménykedve tekintenek a küzdelmükre. Nagy István megjegyezte, hogy Brüsszelben, az agrárminiszterek tanácsában a német gazdákéhoz hasonló küzdelmet vívnak.

Hangsúlyozta:

nem lehet megbontani az egyensúlyt a teremtett világ megőrzése, a gazdák versenyképessége és az EU minőségi élelmiszerrel való ellátásának biztosítása között.

A Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában az agrárminiszter kifejtette: az Európai Unió mezőgazdasága még soha nem volt ennyire “ideológiailag átitatott”. A szakmai szempontokat félretolják, és csak a zöld szempontokat veszik előre – vélekedett.

Nagy István szerint joggal mondják a német gazdák, hogy vissza kell térni a normalitáshoz.

Nem lehet az európai gazdatársadalomra aránytalanul nagy terhet róni, és minden európai gazdálkodót sért az az ideológiai kijelentés, hogy a klímaváltozásért leginkább a mezőgazdaság tehető felelőssé

– mondta.

Nagy István agrárminiszter egy korábbi sajtótájékoztatón az Agrárminisztériumban. Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Az agrárminiszter szerint már rég nem az ukrán gazdálkodókról kell beszélni, hanem azokról a nagy tőkebefektető társaságokról, köztük amerikaiakról, hollandokról, németekről és szaúdiakról, amelyek jelentős földterületet vásároltak Ukrajnában, és nekik kell a biztonságos európai piac.

Mindezt zöld ideológiába öltöztetik, és lelkiismeretfurdalást is okoznak az európai gazdálkodóknak

– fogalmazott Nagy István.

(MTI)

Címlapkép: A kormány gazdaságpolitikája ellen tiltakozó német gazdák tüntetnek Münchenben 2024. január 8-án. Fotó: MTI/EPA/Szilágyi Anna

Iratkozzon fel hírlevelünkre