Filmek, amikkel Benedek Miklós köztünk maradt

Kedd reggel a magyar színészet egyik ikonja távozott el Benedek Miklós, Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész személyében. A Nemzet Színészére legikonikusabb szerepeivel emlékezünk:

Macskafogó

A Macskafogó egy igazi klasszikus a magyar animációs filmek történelmében. A bűnügyi filmvígjátékot 1986-ban mutatták be Ternovszky Béle rendezésében. Benedek Miklós a főgonosz, Mr. Teufel hangját kölcsönözte, olyan jeles színészek mellett mint Haumann Péter, Sinkó László, Bodrogi Gyula, Béres Ilona, Kern András, Körmendi János, valamint Postásy Júlia is énekel benne. 

Csengetett, Mylord?

Jellegzetes hangszínével több szinkronszerepet is a magáénak tudhatott, például a szintén híres rajzfilmben, a Vukban, Csipikében és a Süsüben is játszott, valamint a brit televíziós vígjáték sorozatban, a Csengetett, Mylord? egyik szereplőjének hangját is ő kölcsönözte.

Pogány Madonna 

A nézők eleinte szkeptikusan álltak Bujtor István első bunyós vígjátékához, azonban az akció-vígjáték gyorsan belopta magát a magyar közönség szívébe. Kihagyhatatlan a néha feltűnő, de annál jelentőségteljesebb Benedek Miklós, aki Mr. P. Smith-t, az angol ékszerészt alakította A Pogány Madonnában. Mint legtöbb szerepében, a fanyar humor és az elegáns stílus ikonikussá tette karaktereit. Érdekesség, hogy a kitalált műtárgy miatt számos látogató érkezett a Tihanyi Apátságba azzal a szándékkal, hogy megnézze a szobrot.  A Pogány Madonnával számos napilap, magazin foglakozott, szinte mindegyik Bud Spencer filmjeihez hasonlította.

Három testőr Afrikában

A film Rejtő Jenő azonos című regényéből készült, 1996-ban mutatták be, szintén Bujtor István rendezésében. A magyar író regényei könyvben és képregényben is tarolt a hazai piacon, azt azonban sokan vitatják, hogy Rejtő történeteit érdemes e filmmé adaptálni. 

Sorstalanság

Koltai Lajos filmdrámája 2005-ben került a magyar mozivásznakra, a forgatókönyvet azonos című regénye alapján írta Kertész Imre. Benedek Miklós itt Vili bácsit alakította, olyan művészekkel mint Haumann Péter vagy Nemcsák Károly. 

Presszó

Sas Tamás filmje rendhagyónak számít operatőri munka tekintetében. Szakítva a plánváltás bevált eszközeivel, az egész játékidő alatt egyetlen nézőpontból forog a kamera, a lencse előtt váltják egymást az emberek. A történet egy presszóban játszódik, ahol az állandó vendégek között Benedek Miklós is feltűnik, egy minden problémára megoldást találó Professzor személyében. 2008-ban, a film 10 éves jubileumára egy 12 epizódból álló sorozatot mutatott be a rendező, melyet először az M1, később pedig az M3 vetített. 

Benedek a színpadon

Benedek Tibor nem csak a kamera előtt alkotott maradandót. Ő volt a szellemi atyja a Budapest Orfeum című zenés produkciónak, amelyet 1979-ben Császár Angelával és Szacsvay Lászlóval közösen hoztak létre. A legendás előadást különböző színpadokon csaknem négyszázszor játszották el egy évtizeden át, és bejárták vele a világot is.

Szabadúszó művészként az ország szinte minden színházában játszott vagy rendezett.

Klasszikus szerepekben és modern darabokban egyaránt emlékezetes alakítást nyújtott, többek között a Katona József Színházban a Mirandolinában, a Tarelkin halálában és Füst Milán Catullusában, valamint Bulgakov Menekülésében. A Játékszínben eljátszotta a Hyppolit, a lakájt, a Nemzetiben Pilátust a Mester és Margaritában. A Vígszínházban szerepelt a Csókos asszony, a Nóra és a Játék a kastélyban című darabokban.

A címlapkép forrása: MTI/Czimbal Gyula

Iratkozzon fel hírlevelünkre