Elég-e a szerelem, ha hív a fényűző Riviéra?

Az Orlai Produkciós Iroda múlt héten, a sikeres győri Vaskakas Bábszínházbeli elő-premier után a Belvárosi Színházban is bemutatta Molnár Ferenc Riviéra című vígjátékát. Az érzékeny lelkű író, aki az emberi jellem nagy ismerője volt, ritkábban játszott darabjában ismét összetett figurákat jelenít meg: a nők által körülrajongott kispolgárt, a szép és nagyravágyó eladólányt és az elegáns, gazdag bankigazgatót. A három szereplő sorsát Molnár a tőle megszokott eleganciával és humorral szövi egybe, így Schruff Milán, Kovács Patrícia és Szabó Kimmel Tamás számára igazi jutalomjáték az előadás.

Misch úr, a kereskedősegéd megteremti a Riviérát egy áruház negyedik emeletén: a próbababák előkelő nyári ruhákba bújnak és dél-franciaországi miliőt kapnak. Az áruház multimilliomos tulajdonosa, Casella – aki nem mellesleg Misch gyerekkori barátja – szemet vet a kereskedősegéd kedvesére, a kesztyűosztályon dolgozó Lujzára, és elhívja magával a Riviérára, de nem a negyedik emeleti bábok közé, hanem a valódi, mesés gazdagságba.

Kardos Róbert a Riviérában / Fotó: Vasarnap.hu

A Riviéra rendezője Benedek Miklós, aki a korszak és Molnár munkásságának nem csak nagy ismerője, hanem egyenesen szerelmese is, így nyilatkozott egy korábbi interjúban a darabról: „A Riviéra nem egy térdcsapkodós bohózat, inkább egy mosolyogtató vígjáték, amiben komoly csata folyik a pénzről, szerelemről, és a szereplőknek rá kell jönniük arra, hogy az ember soha nem lehet olyan gazdag, mint egy gazdag. Soha nem érhetjük el azt az életszínvonalat, amit egy gazdag él. Ha egy nőnek pedig az a vágya, hogy érte jöjjön a szőke herceg fehér lovon, akkor bizony le kell mondani a szerelemről”.

Riviéra / Fotó: Vasarnap.hu

Az előadásban játszó színészek, köztük a magát Amerikában multimilliomossá ügyeskedő Casellát alakító Szabó Kimmel Tamás nagyon élvezték a Kossuth- és Jászai Mari-díjas, érdemes és kiváló művész által dirigált próbafolyamatot. – Nagyon jó, hogy Miklós rendez minket, mert rengeteget tud erről a korról, és elképesztően jó nézni, ahogy néha előjátszik, vagy csak elmesél egy történetet Molnárról.

Könnyen szituációkba tud helyezni minket, sokkal jobb úgy próbálni, hogy számos háttér-információnk van a figurákról, a korról, arról, hogy hogyan készült a darab. Megismerjük egy picit Molnárt, ezáltal felismerjük a figurákban is őt. Áldásos dolog, hogy egy olyan ember csinál Molnár Ferencet, aki kívül-belül ismeri nem csak a kort, hanem a szerepeket és az írót is – mondta a színművész a bemutató előtt.

Szabó Kimmel Tamás a Riviérában / Vasarnap.hu

A színpadkép és a jelmezek is hűen tükrözik a második világháború utáni időszakot, a Dévényi Rita által tervezett áruházbelső eleganciájával tökéletesen jeleníti meg a vágyott luxust, a nagybetűs Riviérát.  Ebben a miliőben keresik a választ a szereplők arra, hogy a szerelem kiválthatja-e a jólét és a fényes karrier utáni vágyódást, hogy elég-e esténként hideget enni a kisvendéglőben az Operabál pompája és fényűzése helyett.

Kovács Patrícia és Schruff Milán a Riviérában / Fotó: Vasarnap.hu

Lujzát Kovács Patrícia, Mischt Schruff Milán és a milliomos Casellát Szabó Kimmel Tamás játssza. További szerepekben Kardos Róbert, Ullmann Mónika, Péter Kata, László Lili, Ballér Bianka és Vadász Gábor láthatóak.

Szabó Kimmel Tamás a Riviérában / Vasarnap.hu

Ballér Bianka és Schruff Milán a Riviérában / Fotó: Vasarnap.hu

Ullmann Mónika, Kovács Patrícia és Schruff Milán a Riviérában / Vasarnap.hu

Kovács Patrícia, Kardos Róbert és Schruff Milán a Riviérában / Vasarnap.hu

Kovács Patrícia a Riviérában / Vasarnap.hu

Kovács Patrícia a Riviérában / Fotó: Vasarnap.hu

Szabó Kimmel Tamás a Riviérában / Vasarnap.hu

Ullmann Mónika a Riviérában / Fotó: Vasarnap.hu

Kovács Patrícia a Riviérában / Fotó: Vasarnap.hu

Riviéra / Fotó: Vasarnap.hu

Ullmann Mónika és Ballér Bianka a Riviérában / Fotó: Vasarnap.hu

Kardos Róbert a Riviérában / Fotó: Vasarnap.hu

Ullmann Mónika és Vadász Gábor a Riviérában / Fotó: Vasarnap.hu

Szabó Kimmel Tamás és Kardos Róbert a Riviérában / Fotó: Vasarnap.hu

Ullmann Mónika a Riviérában / Fotó: Vasarnap.hu

Iratkozzon fel hírlevelünkre!