Rétvári Bence: Miközben szilveszterkor utcai erőszak volt egyes európai országokban, áterőltették a migrációs paktumot

Miközben egyes európai országokban szilveszterkor erőszak tombolt az utcákon az illegális migráció negatív hatásaként, Brüsszelben az év utolsó napjaiban áterőltették a migrációs paktumot, ami automatizmussá tenné a kvóta alkalmazását – mondta Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára szerdán sajtótájékoztatón, Budapesten.

Rétvári Bence kijelentette, a brüsszeli bürokraták attól tartanak, hogy az európai parlamenti választásokon előretörnek a migrációt ellenző erők, ezért a kapuzárási pánikban újra elővették a korábbi migrációpárti javaslatokat, felpörgették a döntéshozatalt és – az eljárási szabályokat áthágva – elfogadtatták azokat.

Az illegális migránsok kvóta szerinti automatikus szétosztása migránsmágnes – hangoztatta az államtitkár. Jelezte, személyenként migránsonként nyolcmillió forintot kellene fizetni annak az országnak, amely nem akarja befogadni őket. Krízishelyzetben pedig, ami egy homályos fogalom – folytatta – egy második kvóta lépne érvénybe, ami alól pénzbüntetéssel sem lehetne kibújni, kötelező lenne átvenni a migránsokat – tette hozzá.

Migránsgettókat, “Lampedusákat” akarnak létrehozni Magyarországon is, tízezerszámra kellene beengednünk az illegális migránsokat

– fogalmazott Rétvári Bence. Leszögezte: Magyarország a migrációs paktumot és annak minden elemét külön-külön is elutasítja. Az államtitkár közölte: szilveszterkor Svédországban, Hollandiában, Németországban, Belgiumban utcai zavargások voltak, autókat gyújtottak fel és rendőrökre támadtak a migránsok. Magyarországon azonban béke és biztonság van, ilyen eseményekre nem kerül sor – hangsúlyozta.

Rétvári Bence rámutatott ugyanakkor, hogy az illegális migránsok Magyarország határainál is sokszor agresszíven lépnek fel, 18 esetben támadtak rá határt védő személyekre tavaly, 125 esetben a járműveikre, és 44 esetben rongálták meg a határzárat.

Az államtitkár kitért arra, hogy az Országgyűlés az év végén elfogadta a rendőrségi törvény módosítását és bevezette a “riasztólövés” intézményét. Így, ha más kényszerítő eszköz alkalmazása nem vezet eredményre, a fokozatosság elvének betartása mellett van egy új kényszerintézkedési lehetőség, annak érdekében, hogy a rendőrök meg tudják védeni magukat és az ország törvényes rendjét – fejtette ki Rétvári Bence.

Budapest, 2024. január 10.
Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára (b) és Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági fõtanácsadója az illegális bevándorlás aktualitásairól tartott sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda sajtótermében 2024. január 10-én.
MTI/Máthé Zoltán

Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója közölte, hogy a Frontex összesített adatai alapján tavaly 355 300-an jutottak be illegálisan Európába, ez 2016 óta a legmagasabb érték, és 17 százalékos növekedést mutat az előző évhez képest.

Eközben a kiutasítások nyolcvan százaléka eredménytelen volt, több súlyos terrortámadás történt Nyugat-Európában, romlik a közbiztonság és fokozódik az antiszemitizmus – részletezte.

Kijelentette, hogy a migrációs paktum a magyar kormány számára elfogadhatatlan; a magyar álláspont továbbra is az, hogy a menekültkérelmet az unió határain kell benyújtani, és annak elbírálását ott kell megvárni.

Bakondi György elmondta, hogy az Európába vezető három fő migrációs útvonal – a spanyol, az olasz és a balkáni is – jelentős aktivitást mutat és növekvő a trend. Nem sikerült megállítani a tömeges bevándorlást, Olaszország partjainál továbbra is aktívak azok a civil szervezetek, amelyek a tengeren át szállítják a bevándorlókat – fűzte hozzá a főtanácsadó.

Kiemelte, hogy tavaly a schengeni belső határokkal rendelkező országok sorra állították vissza a határellenőrzést, ami gazdasági károkat okoz Európában.

Az Európába tömegesen bejutott illegális migrációs hátterű lakosság markáns negatív vonásai egyre számottevőbbek, több súlyos terrortámadás történt, romlik a közbiztonság, a gázai helyzet kapcsán pedig az unió számos tagállamában utcai megmozdulások és súlyos antiszemita kilengések is bekövetkeztek – fogalmazott Bakondi György.

Szerinte ezek az események folytatódni fognak, és a háború következményeként a balkáni útvonalon megjelenhetnek palesztin csoportok. Annak is tanúi lehetünk, hogy orosz irányba nyomják a migránsokat – jegyezte meg. Figyelmeztetett arra, hogy a Száhel-övezetben történt változások, a katonai puccsokat követő jogszabályváltozások is negatív hatással lehetnek az illegális migrációra.

A főtanácsadó beszélt arról is, hogy Szerbia tavaly ősszel határozott nemzetbiztonsági intézkedéseket tett a területén található felfegyverkezett csoportok ellen, ennek következtében átmenetileg csökkent a magyar határ terheltsége, és a migránsok kerülő útiránnyal, Horvátország illetve Románia felé próbálkoznak. Ez a terelő hatás érzékelhető a magyar-román határnál, ahol csaknem duplájára nőtt az elfogottak száma a zöldhatáron, valamint a járművekben elfogottak száma is – tudatta Bakondi György.

A balkáni útvonallal kapcsolatban közölte, hogy Törökországban 3 millió 255 ezer regisztrált menekült tartózkodik, a török-iráni határon elkészült a kerítés, a török-szír határon 900 kilométeren van kerítés, és a török fegyveres erők hatezer embercsempészt fogtak el.

Görögországba tavaly csaknem ötvenezer migráns érkezett, nagy, csoportos átlépési kísérletek voltak, a befogadó állomások túlzsúfoltak.

Magyarországon 173 298 volt tavaly az elfogott határsértők száma, és több mint ezer embercsempészt is elfogtak. A migránsok többségükben szírek, afgánok, törökök, indiaiak, pakisztániak, az embercsempészek pedig románok, ukránok, szerbek, moldávok – fejtette ki a főtanácsadó.

A magyar rendőrség mindent el fog követni, hogy az ország belső biztonságát megőrizzék – hangsúlyozta Bakondi György.

(MTI)

A címlapképen Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára az illegális bevándorlás aktualitásairól tartott sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda sajtótermében 2024. január 10-én.
MTI/Máthé Zoltán

Iratkozzon fel hírlevelünkre